Samfunn

Polakker demonstrerte mandag mot pensjonsreformen i høyesterett, dagen før den trer i kraft.

Polsk høyesterettsreform trer i kraft

Den polske regjeringens reform av landets høyesterett trer i kraft i dag. Den omstridte loven gjør at en tredel av Polens høyesterettsdommere må gå av.

Publisert Sist oppdatert

Loven er blitt drevet gjennom av nasjonalforsamlingen i Warszawa av landets regjering, og skal etter planen tre i kraft tirsdag.

Dagen i forveien åpnet EU-kommisjonen sak mot Polen i et forsøk på å hindre loven, som innebærer tvangsavgang for rundt 40 prosent av dommerne i polsk høyesterett når pensjonsalderen settes ned fra 70 år til 65 år.

– Mangel på framgang og den umiddelbart forestående implementeringen av det nye pensjonsregimet for høyesterettsdommere, gjør at Kommisjonen har besluttet å iverksette hastesak, sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

EU-kommisjonens beslutning kan føre til at Polen blir bøtelagt.

På slutten av fjoråret vedtok nasjonalforsamlingen kontroversielle endringer av rettsvesenet i Polen. Kritikere mener reformene undergraver domstolenes uavhengighet og at domstolene underlegges politisk kontroll. EU-kommisjonen satte i desember i gang formell prosess ved å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten.

Artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeidet. Prosessen kan i siste instans lede til straffetiltak, i verste fall at landet fratas stemmeretten.

Polen har vært i dialog med EU-kommisjonen gjennom hele våren om hvordan reformen kan tilpasses slik at den blir mer spiselig for EU.

Powered by Labrador CMS