Samfunn

LO Stat-leder Egil André Aas og Spekter-sjef Anne-Kari Bratten under LOs kartellkonferansen 2019.

Presset supermodell

– Den største trusselen mot den norske modellen er at vi ligger og dormer i en oljemarinert hengekøye alle sammen, sier Spekter-sjef Anne-Kari Bratten. Camilla Tepfers vil teste regulatoriske sandkasser i offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

I anledning kartellkonferansen til LO har LO Stat og Spekter fått Fafo til å utarbeide et notat om «Den norske supermodellen».

Notatet beskriver hovedtrekkene i den norske modellen med høy levestandard og sysselsetting, lav grad av ulikhet, friheten til å inngå avtaler for partene i arbeidslivet og den viktige tilliten som gjennomsyrer samfunnet.

I notatet går det frem at flere av disse «søylene» i det norske samfunnet er under press. Blant annet går organisasjonsgraden ned - særlig innen tjenestesektoren, og de økonomiske forskjellene mellom de rikeste og de fattigste er sterkt økende.

«Hovedutfordringene for modellen er om den ikke klarer å tilpasse seg slik at fundamentene eller grunnpilarene ikke begynner å forvitre, eller at de institusjonene og aktørene som samhandler ikke lenger har nok oppslutning eller legitimitet til å videreføre og utvikle den», heter det fra forfatterne, Tone Fløtten og Bård Jordfall i Fafo som peker ut tre sentrale momenter:

  • Økonomi. For å finansere seg selv må modellen evne å utvikle produktivitet og innovasjon parallelt med det grønne skiftet.

  • Velferd. Modellen må levere tjenester med stadig trangere økonomisk handlingsrom.

  • Arbeidsliv. Modellen må opprettholde og styrke det organiserte arbeidslivet.

En av de som skal legitimere og videreføre, er Spekter-sjef Anne-Kari Bratten. Hun tror den største trusselen er at folk slutter å bry seg.

– Den største trusselen mot den norske modellen er at vi ligger og dormer i en oljemarinert hengekøye alle sammen, uttalte hun under en panelsamtale med Fløtten i Fafo, Egil André Aas leder i LO Stat og konsulent Camilla Tepfers.

– Det er mange som ikke følger med på nyheter i våre naboland. De får ikke med seg den polariseringen som følger når disse tingene svekkes. Jeg er redd vi er i ferd med å bli for sløve og derfor tar velferdsstaten for gitt, sier hun.

Regulatoriske sandkasser

Camilla Tepfers ønsket å fremheve behovet for nytenkning for å bevare modellen.

– Vi trenger økonomisk støtte til å utøve god innovasjon. Da må virkemidlene innrettes mot dette også i offentlig sektor.

I finansnæringen ble det nylig åpnet for såkalte regulatoriske sandkasser, etter modell fra flere andre land.

Regulatoriske sandkasser gir virksomheter mulighet for å teste ut bestemte produkter, teknologier eller tjenester på et begrenset antall kunder, og i en begrenset tidsperiode.

Det hele blir tett fulgt opp av tilsynsmyndighetene.

Tepfers tror det ville vært noe å utforske også for offentlig sektor.

– Dette er spennende i finans og jeg tror man kanskje skulle får det i offentlig sektor også, sier hun.

LO Stat og Spekter har i dag også lansert nettsiden «Den norske supermodellen».

Powered by Labrador CMS