Samfunn
Professor: - Målingen svikter lærerne og legene våre
Leger på legevakten i USA klikker på musa 4000 ganger i løpet av et skift. Det skyldes strenge måleregimer og elektroniske helsejournaler, og det bidrar til dårligere kvalitet, mener professor i medisin Robert M. Wachter, som peker på at ting kan være i ferd med å snu.
Professor og leder for medisinfakultetet ved Universitetet i California i San Francisco, Robert M. Wachter, tar til orde for å å tenke nytt om måling i offentlig sektor, og spesielt innen megasektorene helse og utdanning. Det er nok søt musikk for leger og lærere også i Norge, som i mange år har klagd på at måleregimene går ut over kvaliteten på arbeidet som skal utføres.
Wachter mener også målingen har gått for langt. I en kronikk i avisen New York Times prøver han å balansere behovet for å la profesjonelle folk få utføre arbeidet sitt med hva måling faktisk kan oppnå. For det er ikke slik at all måling er negativt. Det finnes etter hvert mange eksempler på at diverse målinger har avdekket feilaktige behandlinger og derfor reddet liv, skriver han.
Og målingen, som ble innført tidlig på 2000-tallet av konsulenter som ble leid inn av politikere som måtte stå til ansvar for dårlige skoler og medieskandaler om sykehusene, begynte også uskyldig nok. Men så har det tatt av. Ifølge Wachter finnes det nå så mange sykehusratinger i USA at over 1600 klinikker kan hevde at de er blant de 100 beste i sykehusene i landet.
En studie fra 2013, som Wachter viser til, dokumenterte at leger som jobbet på legevakten klikket på musa 4000 ganger i løpet av et 10-timers skift. En annen studie påviste at elektroniske helsejournaler ikke bare bidrar til at legene bruker mer tid på målinger og datainnsamling, men er hovedårsaken. Og bruken av elektroniske helsejournaler er ikke noe som vil forsvinne med det første. Wachter mener også at målinger av både lærere og studenter er i ferd med å gjøre det motsatte av hva som var mening, nemlig å skape bedre utdanning for flere.
Snur det?
Men i USA er ting i ferd med å snu likevel. I fjor høst ble det klart at Joint Commission, som har ansvaret for å akkreditere sykehus, ikke lenger kommer til å rangere klinikker. President Obama har likeledes tatt til orde for nye grenser på testingen av studenter, som han har uttalt har gått for langt. Og sist uke ble det klart at det var slutt på et program som knyttet utbetalinger i helsevesenet til en lang rekke med målinger i helsejournalene.
Vi må spørre om all målingen fungerer. Og de som utøver yrkene, sier at det gjør de ikke. Derfor må vi foreta noen endringer nå før det som virkelig motiverer folk - å hjelpe, drukner i byråkratiet, konkluderer Wachter.