Samfunn
– Puslete og selvmotsigende
Regjeringen slår sammen Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i Utdanningen som en del av deres omorganisering av kunnskapssektoren. Samtidig flyttes 60 årsverk ut fra Oslo. Men Senterpartiet er ikke imponert
Som en del av avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen har regjeringen, ved Kunnskapsdepartementet og statsråd Torbjørn Røe Isaksen, besluttet å slå sammen en rekke kunnskapsinstitusjoner.
Omorganiseringen er resultatet av rapporten «Kunnskapssektoren sett utenfra», som et ekspertutvalg leverte til departementet for halvannet år siden.
− Regjeringen vil forenkle, fornye og forbedre det offentlige Norge. Hvis vi skal klare å møte de omstillingene vi står midt oppe i, må vi forbedre offentlig sektor. Derfor vil vi nå omorganisere kunnskapssektoren, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
iSkolen
Blant grepene som gjøres står sammenslåingen av Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i Utdanningen sentralt. Røe Isaksen har klare ambisjoner om å digitalisere den norske skolen.
– Vi samler ressursene, kompetansen og virkemidlene staten har for å utvikle bedre barnehager og skoler. De gode fagmiljøene i Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i utdanningen vil bli sterkere sammen, sier Røe Isaksen.
Det nye direktoratet, som i påvente av et bedre navn har arbeidstittel «Direktoratet for barnehage, grunnopplæring og IKT», vil ha hovedkontor i Oslo, men vil også ha virksomhet i Tromsø, Hamar og Molde.
I løpet av fem år skal 20 årsverk flyttes ut av direktoratet i Oslo til kontorene utenfor hovedstaden.
− IKT er helt sentralt for å utvikle kvaliteten og innholdet i undervisningen. Arbeidet med digitalisering må sees i sammenheng med alt det andre arbeidet som blir gjort for å utvikle bedre barnehager og skoler. Det er lettere å få til når vi samler ressursene i en slagkraftig virksomhet, sier Røe Isaksen.
– Puslete
Liknende grep gjøres i en rekke organer i kunnskapssektoren; alt fra bibliotekstjenester til foreldreutvalg berøres.
Omorganiseringen omfatter imidlertid ikke mer enn 600 stillinger til sammen. Samlet flyttes 10 prosent av disse ut fra Oslo, altså 60 stillinger. Disse fordeles i all hovedsak på kontorer i Trondheim, Bergen, Tromsø og Bø.
Senterpartiet har tidligere vært svært kritisk til regjeringens iver etter å slå sammen myndighetsorganer. På den andre siden står de alltid i første rekke når slagene for å flytte arbeidsplasser ut av hovedstaden utkjempes.
Partiets utdanningspolitiske talsperson og nestleder i Kirke- utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, Anne Tingelstad Wøien, mener regjeringens omveltninger i kunnskapssektoren er selvmotsigende.
– For det første er en plan om å flytte 60 arbeidsplasser ut av hovedstaden i løpet av fem år veldig puslete, sier hun.
– Og så er det veldig viktig og riktig å sette søkelyset på digitalisering. Men den strategien regjeringen skisserer, stusser jeg over. Med de digitale virkemidlene vi har i dag er det da ikke nødvendig å sitte vegg i vegg med kollegene i store organer, som disse sammenslåingene legger opp til. Digitalisering muliggjør nettopp bedre kommunikasjon på tvers av organer.
Det spiller tilbake på den beskjedne utflyttingen av arbeidsplasser, mener Wøien. God kommunikasjon kan opprettholdes digitalt, og det er penger å spare på å flytte slike arbeidsplasser ut i distriktene – hvor det blant annet er lavere husleie, sier hun.
– Utflyttingen er ikke veldig imponerende. Arbeidsplassene holdes fortsatt i byer, og det er heller ikke snakk om mange stillinger.