Samfunn

Facebook-gruppen til Refugees Welcome Norway.

Refugees Welcome Norway mottok Brobyggerprisen 2017

Organisasjonen fikk prisen på grunn av den store innsatsen de har lagt ned med praktisk og solidarisk engasjement for flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

Det er Norske Kirkeakademier (NKA) som deler ut prisen. På nettsiden skriver de at «Refugees Norway har bidratt til å gjøre Norge litt mer åpent og romslig, og de har bidratt til at mennesker på flukt i større grad blir møtt, tatt imot og ønsket velkommen».

Styreleder for Norske kirkeakademier, Kjell Yngve Riise vil dele ut prisen, og styremedlemmer Eirin Holm Rise, Ziad Taha og Maren-Anne Haslie mottar prisen på vegne av Refugees Welcome Norway 2. august.

Prisen, som består av et kunstverk og et diplom, overrekkes i forbindelse med Vestfrontmøtet.

Kaos og stengte dører

Refugees Welcome Norway (RWN) ble opprettet etter at en gruppe enkeltpersoner begynte å hjelpe flyktninger som i 2015 møtte kaos og stengte dører hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.

Folkebevegelsen startet med rent praktisk og solidarisk engasjement for flyktninger som skulle registrere seg. Det norske registrerings- og mottaksapparatet var uforberedt på å møte den sterke økningen i asylankomster fra sommeren 2015.

Situasjonen ved Politiets utlendingsenhet innebar svært vanskelige forhold for særlig sårbare asylsøkere, kvinner, barn og enslige mindreårige asylsøkere.

Midt i dette kaoset var det noen som tok grep: En liten gruppe mennesker satte i gang, mobiliserte en liten gruppe venner, laget mat på kjøkkenet hjemme og serverte den til de nyankomne flyktningene på Tøyen.

Snart koblet flere seg på, og bevegelsen vokste i rekordfart og spredte seg til hele landet. Stadig flere sluttet seg til, og bidro med arbeid og donasjoner for å avhjelpe situasjonen.

Facebook-gruppe

Facebook-gruppen Refugees Welcome Norway ble startet som en aksjon for å skape mer oppmerksomhet rundt flyktningenes situasjon, samt for å svare på hvordan man kan bidra. Facebook-gruppen vokste, mens lokale frivilliggrupper etablerte seg rundt i landet i et svært høyt tempo.

RWN fungerer i dag som en paraplyorganisasjon for en rekke lokale frivilliggrupper, bestående av mange tusen frivillige og støttespillere.

RWN har vært opptatt å sikre grunnleggende humanitære behov for flyktninger i akuttperioden høst og vinter 2015-2016. O

rganisasjonen jobber også med bosetting, norskopplæring, helse, psykososial forebygging, kultur, inkludering, aktiviteter for barn og unge, bli kjent gjennom middager og treff, initiativer på mottakene i samarbeid med driftsoperatører og ansatte.

Powered by Labrador CMS