ks

Tore Sandvik, leder av fylkesordførerkollegiet og fylkesordfører i Trøndelag, vil ha tydeligere oppgaver til de nye regionene.

Regjeringen går med museskritt

Dersom fylkeskommunene reelt skal styrkes, må oppgavene til de nye regionene bli flere og tydeligere, mener KS.

Publisert Sist oppdatert

KS er glade for at KrF og regjeringen nå slår fast at regionreformen vil gjennomføres, men kommunenes og fylkenes interesseorganisasjon mener det foreløpig er for lite klart hvilke oppgaver de nye regionene skal få.

– Det er positivt at det er ønske om og vilje til å flytte flere oppgaver fra statlig nivå til regionene. Men på mange felt i enigheten mellom partiene er resultatet så langt mer utredning og lite konkret handling, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Avtalen mellom KrF og regjeringen ble lagt frem på en pressekonferanse på Stortinget mandag ettermiddag. I avtalen kommer det også frem at en rekke oppgaver ikke er konkludert på, men skal utredes videre. Det gjelder blant annet innenfor kultur, barnevern, næringsrettet forskning og kompetansepolitikk.

– Det er positivt at flertallet i avtalen avviser en omkamp om overføring av ansvaret for sams vegadministrasjon til fylkeskommunene. Også på områder som folkehelse og klima og miljø blir flere oppgaver flyttet til folkevalgt styring i fylkeskommunene.

– Men på viktige områder som regional kompetansepolitikk og næringsrettet forskning må det komme langt mer tydelig overføringer av virkemidler dersom fylkeskommunene reelt skal styrkes som regional utviklingsaktør, slik både Stortinget tidligere og avtalepartnerne nå understreker at de ønsker, sier Helgesen.

Dette er regionreformen

  • Regionreformen ble vedtatt av Stortinget 8. juni 2018.
  • 19 fylker skal erstattes av elleve regioner.
  • Sør- og Nord-Trøndelag slo seg sammen til Trøndelag med virkning fra 1. januar i år. De øvrige endringene skal ifølge vedtaket tre i kraft fra 1. januar 2020.
  • Sammenslåingen av Troms og Finnmark ble i august lagt på is av kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) i påvente av nye runder i Stortinget i høst.
  • Bråket i nord førte til at også sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus til regionen Viken ble stilt i bero da fellesnemnda la ned sitt arbeid.
  • De andre nye regionene er Vestland som skal bestå av dagens Hordaland og Sogn og Fjordane, Innlandet som skal bestå av Hedmark og Oppland, Agder som består av Aust-Agder og Vest-Agder og et nytt sammenslått Vestfold og Telemark.
  • Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo opprettholdes som i dag.
Kilde: NTB

Kraftigere lut nødvendig

Leder av fylkesordførerkollegiet og fylkesordfører i Trøndelag, Tore Sandvik, mener regjeringen går «med museskritt», og at det må tas kraftigere tak for å overføre makt og ressurser til fylkene.

– Når regionreformen nå er avklart, må et samlet storting bidra til at det overføres oppgaver til de nye fylkene. At makt, ressurser og oppgaver flyttes fra statlige direktorater og byråkrater til folkevalgt styring i regionene, styrker folkestyret og vil gi mer treffsikker og helhetlig styring av fylkene i Norge.

– Det er grunn til å spørre om det er nødvendig å gå med museskritt. Stortinget bør samle seg om å ta kraftigere i på flere områder, sier Sandvik.

Kommunalminister Monica Mæland sier at det foreløpig er for tidlig å si noe mer konkret om «penger og folk», men at oppgavemeldingen som vil beskrive oppgavene mer i detalj kommer som varslet 19. oktober.

– Jeg er glad og fornøyd med at vi får avklart en situasjon mange har følt som ganske usikker, sier Mæland.

Powered by Labrador CMS