Samfunn
Regjeringen vil ha bedre samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og næringslivet
– Dette er en vinnernæring. En av næringene vi skal leve av i dag og også etter oljen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Helsenæringen har vokst dobbelt så fort som fastlandsøkonomien de siste ti årene.
– Dette er ikke en særnorsk utvikling, sier Røe Isaksen.
Han presenterte fredag stortingsmeldingen om helsenæringen.
Bakgrunnen for en egen strategi på området er ifølge Isaksen to overordnende utfordringer - omstilling av norsk økonomi og eldrebølgen.
– Det har vært avgjørende for oss med to mål - ikke enten helsepolitikk eller næringspolitisk - det er begge deler. Vi skal ha økt konkurransekraft i helsenæringen og økt bærekraft i helse- og omsorgstjenestene, sier han.
Et viktig grep i strategien for regjeringen er å vektlegge samarbeid mellom næringslivet og helsetjenestene.
Diagnosen i meldingen peker blant annet på at det er en for dårlig kultur for samarbeid.
– Tjenestene må slippe næringene til, sier Røe Isaksen. Samtidig legger han til at dette ikke skal bli til en kamp mellom private eller offentlige tilbydere.
Sterk medisin - på sikt
Meldingen har få konkrete tiltak. Røe Isaksen mener likevel den vil kunne få store konsekvenser på sikt.
Det skal blant annet opprettes nye indikatorer for måling av innovasjon og bruken av kliniske studier.
– Disse kan på sikt kobles til finansieringssystemet for å gi sykehusene sterke insentiver til å prioritere dette, sier næringsministeren.
Det vil også komme tydeligere forventinger til at det jobbes systematisk med innovasjon og samarbeides med næringslivet gjennom tildelingsbrevene til helseforetakene.
– Ledelsen må sørge for at retningslinjer for samarbeid er på plass, slår Røe Isaksen fast.
Uklar rolledeling
I meldingen offentliggjøres det som lenge har vært kjent i miljøet, nemlig at Direktoratet for e-helse mister ansvaret for eksisterneden e-helseløsninger til Norsk Helsenett.
– Det har vært behov for klarere rollefordeling på området, sier Røe Isaksen.
– Regjeringen har lyttet til og forstått at næringslivet spiller avgjørende rolle for fremtidens helsetjenester. Meldingen legger opp til bedre samarbeid mellom helsetjenesten og næringslivet, mer innovasjon og digitalisering,og ikke minst at helseinnovatørene skal få slippe til med sine tjenester. Dette mener vi er riktig og viktig for fornyingen av Helse-Norge og et solid grunnlag for næringsutvikling som kan skape nye bedrifter og arbeidsplasser, sier Abelias administrerendedirektør Håkon Haugli.
Grep i strategien for helsenæringen
-
tydeliggjøre forventninger om samarbeid med næringslivet i oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene og i tildelingsbrev til underliggende etater
-
legge fram en handlingsplan for kliniske studier
-
innføre en indikator for kliniske studier og på sikt bruke den som del av resultatbasert finansiering av forskning i spesialisthelsetjenesten
-
innføre indikatorer for måling av innovasjon i spesialisthelsetjenesten og vurdere å bruke dem som del av resultatbasert finansiering av forskning og innovasjon.
-
vurdere Kapitaltilgangsutvalgets utredning og anbefalinger, inkludert endringer i beskatningen av ansatteopsjoner i små, nyetablerte selskaper
-
utrede mulighetene for å utnytte restkapasitet i eksisterende laboratorier og annen infrastruktur for testing og pilotering ved universiteter, høyskoler og sykehus ved å gjøre den tilgjengelig for næringslivet.
-
ta høyde for lange utviklingsløp og andre særlige utfordringer blant annet helsenæringen står overfor i gjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet.
-
effektivisere og forenkle tilgangen til helsedata ved å etablere en helseanalyseplattform slik at dataene kan bidra i utviklingen av legemidler og medisinsk teknologi
-
overføre ansvar, oppgaver og ansatte knyttet til eksisterende e-helseløsninger fra Direktoratet for e-helse til Norsk Helsenett SF
-
kartlegge entreprenørskapsundervisning og behovet for å styrke denne innenfor de helsefaglige utdanningene.