Samfunn

Randi og Hans Jacob Sundby eier 230 private barnehager i Norge, men har ingen planer om å selge milliardbedriften.

– Regjeringens forslag flytter penger vekk fra barna

Ekteparet Sundby er Norges største private barnehageeier. De mener regjeringens forslag til nye regler flytter penger fra barn til byråkrati og er en gavepakke til globale oppkjøpsfond.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet skal vurdere ikke mindre enn 214 høringssvar til regjeringens forslag om «Ny regulering av private barnehager». Målet er å fremme en lovproposisjon for Stortinget i år, som etter planen skal behandles våren 2020.

Vi har aldri tatt utbytte. Overskuddet forblir hos barnehagene.

Steile fronter

Debatten er opphetet, frontene steile: «Profittjegere» og «velferdsprofitører», sier motstanderne av privatisering. Nødvendig «velferdsmiks», svarer tilhengerne.

Artikkelserie: Slaget om barnehagene

Dagens Perspektiv har i flere artikler sett nærmere på regjeringens forslag til ny regulering av de private barnehagene.

Virkeligheten ser slik ut i dag: Nesten 280.000 barn har plass i barnehage. Fordelingen er omtrent 50/50 mellom offentlige og private barnehager. 3.000 færre barn gikk i barnehage i 2018 enn i 2017. Barnehagene er altså på det nærmeste ferdig utbygd, det er størrelsen på barnekullene som avgjør behovet. Dermed skjerpes også konkurransen om barna.

Foto Kunnskapsminister Jan Tore Sanner mener dagens regelverk for de private barnehagene er utdatert. Foto: Fredrik Hagen | NTB scanpix

– Dagens regelverk er tilpasset en periode hvor barnehagesektoren skulle bygges ut. Nå trenger vi et nytt og tilpasset regelverk som sikrer åpenhet og kvalitet, og at offentlige tilskudd kommer barna til gode, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner. (H).

Regjeringens forslag

  • Avklare om kommunen skal kunne prioritere ideelle barnehager

  • Private barnehager kan kun ta opp lån fra finansforetak

  • Et nasjonalt økonomisk tilsyn skal ivareta at pengene kommer barna til gode

  • Private barnehager bør ikke bli kompensert for pensjonsutgifter de ikke har

  • Egne rettssubjekter og forbud mot å drive annen virksomhet vil gi mer åpenhet

LES MER: Her finner du alle forslagene med begrunnelser

«Verdens viktigste verdier»

Hans Jacob Sundby er daglig leder i Læringsverkstedet, den største private aktøren i det private barnehagemarkedet. Totalt sett er det bare Oslo kommune som driver flere barnehager i Norge.

– Vi forvalter skattebetalernes penger, vi har en samfunnskontrakt. Jeg har full forståelse for ønsket om bedre innsyn og kontroll av bransjen, men jeg vil protestere mot det mediebildet som tegnes av oss. Vår virksomhet er verdibasert, sier han.

I hovedkontoret på Jessheim med rundt 100 ansatte står visjonen på veggen:

«Vi får verdens viktigste verdier til å vokse».

For ekteparet Sundby handler visjonen om barn, ikke penger.

Salg uaktuelt

Læringsverkstedet eier og driver 230 barnehager med 18.000 barn og 5.100 ansatte over hele Norge.

Dette er et overskudd som gir oss nødvendig ryggrad

Regnskapet for 2018 viser en omsetning på 3,5 milliarder kroner, inkludert 75 barnehager og privatskoler i Sverige, fire barnehager i Riga i Latvia og to i Dubai i De forente arabiske emirater.

Driftsresultatet ble 265 millioner, en driftsmargin på 7,5 prosent. Resultat før skatt: 106 millioner kroner (3,0 prosent).

– Dette er et overskudd som gir oss nødvendig ryggrad. En tredjedel av våre barnehager går i minus, og vi yter lån til de av barnehagene som trenger det, forklarer Sundby.

Finansavisen anslo tidligere i år at Læringsverkstedet kan selges for et sted mellom 0,9 og 1,6 milliarder kroner.

Salg av barnehager – gevinstrealisering – har økt temperaturen i debatten betydelig. I fjor ble nesten hele den private kjeden Gnist Barnehager solgt til det svenske oppkjøpsfondet Altor. Gründerne Bjørn og Kjersti Grønmyr tjente 356 millioner kroner på salget av de 17 barnehagene.

Statistisk sentralbyrå (SSB) sine tall for 2017: «Overskuddet for private barnehager i 2017 endte på til sammen 1,2 milliarder kroner og av dette ble 11 prosent overført til eierne som utbytte. Sju av ti private barnehager oppnådde et positivt årsresultat.»

– Vi har aldri tatt utbytte. Overskuddet forblir hos barnehagene, sier Hans Jacob Sundby.

Han og kona Randi har fem barn fra 9 til 19 år.

– Jeg er bondesønn og vil som bonden gjerne overlevere virksomheten i litt bedre stand til etterkommerne. Vi har ingen planer om å selge.

Han tar ut 1,8 millioner kroner i årslønn og mener det er under markedsprisen for selskaper av tilsvarende størrelse.

«Gave til oppkjøpsfondene»

Læringsverkstedet har levert en omfattende høringsuttalelse til forslagene om nytt regelverk.

Et av Kunnskapsdepartementets forslag er «Forbud mot å ta opp lån på andre måter enn i et finansforetak».

Læringsverkstedet har samlet gjelden i et stort obligasjonslån, kontrollert av Oslo Børs med en tilhørende plikt til å offentliggjøre kvartalsregnskap. Sundby mener det er mer gjennomsiktig enn banklån.

– Obligasjonslån er billigere enn bank for oss. Bankene krever 25 prosent egenkapital, det har ikke vi dersom vi skal fortsette å gjøre store investeringer i oppkjøp av barnehagebygg. Forslaget er gavepakke til de store, sterke finansielle aktørene – for eksempel oppkjøpsfond.

«Mer byråkrati»

Sundby liker dårlig forslaget om at barnehagene skal «være et selvstendig rettssubjekt».

– Vår hovedmodell er at samtlige barnehager og barnehageeiendommer skal ligge i samme juridiske selskap. Vi er enig i at det kun skal drives barnehage i rettssubjektet, og vi imøteser et nytt statlig tilsyn slik Kunnskapsdepartementet foreslår.

Driften av barnehagene og alle barnehageeiendommene er samlet i Læringsverkstedet AS. I Læringsverkstedet Gruppen AS ligger alle fellestjenestene, som for eksempel økonomi, HR, IT.

– Vi har ingen sideselskaper som selger tjenester til barnehagene.

Sundby mener lovforslaget betyr mer byråkrati når alle barnehagene må skilles ut i 250 egne selskaper:

– Vi må gjøre om selskapet til et uoversiktlig konglomerat. Dette er et system det er mulig å melke, og det er lite gjennomsiktig.

Selskapet har beregnet kostnadene til minst 25 millioner kroner ekstra målt mot dagens drift:

  • Kostnadene til lønnskjøringer tredobles

  • Momsrapportering, revisjon, likningspapirer og regnskap i hvert enkelt selskap

– Forslaget er klart i strid med regjeringens forenklingsprosjekt for næringslivet. Lovforslaget flytter ressursbruk fra aktiviteter til beste for barna over til administrasjon.

Han mener forslaget heller ikke gir myndighetene bedre innsyn og kontroll enn dagens i ordning, der det rapporteres tall for alle barnehager til Utdanningsdirektoratet.

Likebehandling?

Sundby sliter med å forstå at lovforslaget er i tråd med regjeringsplattformen fra Granavolden:

«Regjeringens politiske plattform slår fast at regjeringen vil videreføre likebehandlingen av kommunale og private barnehager.»

Sundby mener selve tilskuddordningen, det kommunale tilskuddet, er et eksempel på forskjellsbehandling.

– Driftstilskuddet vi får er basert på den enkelte kommunes driftsutgifter til barnehage, basert på de to siste regnskapsårene. Vi har på plass den nye bemanningsnormen fra 1. august i år, men korrekt tilskuddsnivå for de økte kostnadene kommer først etter to år. Dette koster oss 150 millioner kroner de neste to årene, penger barnehagene aldri får tilbake.

Finansieres av kommunene

I gjennomsnitt dekker offentlige tilskudd 88 prosent av kostnadene i private barnehager. Her er i korte trekk modellen for de kommunale tilskuddene til private barnehager:

Kommunalt driftstilskudd basert på utgiftene til driften av de kommunale barnehagene i den aktuelle kommunen. Gjennomsnittlig tilskudd per små barn i 2019 er 213.105 kroner og 102.501 kroner per store barn. Forskjellen fra kommune til kommune er stor, forskjellen kan være så mye som 100.000 kroner per barn.

Pensjonstilskudd, i dag 13 prosent av de gjennomsnittlige lønnskostnadene. Omstridt fordi beregninger fra Telemarksforskning har vist at de reelle utgiftene bare er på 7,7 prosent. Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har påvist feil i tallene og mener rett svar er 11,5 prosent, inkludert kostnader til avtalefestet pensjon (AFP). Utdanningsdirektoraret tildelte i juni BDO oppdraget med en ny pensjonsvurdering. Den skal være klar i september.

Administrasjonstilskudd, 4,3 prosent av gjennomsnittlige brutto driftsutgifter i kommunale ordinære barnehager, familiebarnehager og åpne barnehager.

Kapitalinnskudd, kommunen yter kapitaltilskudd til private barnehager per heltidsplass ut fra barnehagebyggets godkjenningsår. Basert på nasjonale satser og byggekostnadene slik de framkommer i innvilgede lån fra Husbanken.

Kilde: Utdanningsdirektoratet, Private Barnehagers Landsforbund

Attraktivt for ansatte

Pedagogikken i Læringsverkstedet er basert på «Lek og læring»:

«Vårt mål er at alle barn skal bli sett, hørt og tatt vare på. Det er slik hele vårt pedagogiske konsept er blitt til. Med lekende læring, samspill og mestring skal vi gi barna grunnlag til å utvikle seg, og bli den beste utgaven av seg selv.»

Nettopp pedagogikken mener han tiltrekker medarbeidere:

– De ønsker seg et større faglig fellesskap, det får de hos oss i dagens modell.

– Hvordan ser du for deg Barnehage-Norge om ti år?

– Jeg håper fordelingen fortsatt vil være 50/50 mellom private og offentlige barnehager, det passer godt med samfunnskontrakten vår.

Dagens Perspektiv i morgen: Derfor krever Oslo kommune at private barnehager skal være ideelle

Læringsverkstedet

  • Læringsverkstedet er Norges største private barnehagekjede, stiftet i 2003.

  • I dag: 230 barnehager med plass til rundt 18.000 barn, representert i 81 kommuner i alle landets fylker.

  • Rundt 5.100 ansatte, alle omfattet av tariffavtalen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager.

  • Ekteparet Randi (50) og Hans Jacob Sundby (54) eier hele selskapet med en halvpart hver i aksjeselskapet HJR Holding AS.

  • Eneste nasjonale aktør i Norge der begge eierne er pedagoger. Hun er lektor i spesialpedagogikk, han cand.mag i pedagogikk/psykolog.

Barnehagefakta

Litt mer fornøyde med private

Foreldreundersøkelsen fra 2018 viser at 93 prosent av foreldre er svært eller ganske fornøyde med barnehagen totalt sett. Samlet sett scorer private barnehager litt høyere enn kommunale.

Foreldrene i kommunale og private barnehager er omtrent like fornøyde med barnas trivsel og relasjonen mellom barna og de voksne.

Ingen systematiske forskjeller

Forskningen finner ingen systematiske forskjeller mellom private og kommunale barnehager.

Makspris er 3.040 kroner

Maksprisen fra 1. august 2019 er 3.040 kroner per måned.

Maksprisen gjelder alle typer barnehager. Grensen blir fastsatt av Stortinget. Kommunen kan tilby foreldrene en lavere pris enn maksprisen.

Barnehagene kan kreve betaling for kost – i tillegg til maksprisen.

Skjerpet krav til bemanning

Fra 1. august 2019 er dette kravene til bemanning i barnehagen:

For barn under 3 år skal det være maks tre barn per voksen, for barn over 3 år skal det være maks seks barn per voksen.

Minst én pedagogisk leder per 7 barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Kilder: regjeringen.no, Utdanningsdirektoratet (udir.no)

Powered by Labrador CMS