Aktuell profil

Relasjonshøvdingen

Marco Elsafadi er kjent som en glimrende foredragsholder, rollemodell og inspirator. I november kan du møte ham på Velferdkonferansen «Jobb for alle – visjon, virkelighet eller umulighet».

Publisert Sist oppdatert

MESTERNES MESTER 2914, Marco Elsafadi (38), står i evig gjeld til en postmann i Berlin. Derfor har han klokketro på at enkeltmennesket kan gjøre en forskjell. Som en av landets mest ansette foredragsholdere er det hans viktigste budskap – at vi må bry oss.

HAN RINGTE ALDRI som avtalt den ettermiddagen. Så tikket meldingen inn: det var blitt litt hektisk, for nyheten om at han var programleder for en rykende fersk programserie på TV2 var nettopp sluppet. Og programmet heter, ja nettopp, Hvem bryr seg.

Han har hatt rollen som konfliktløser i en tv-serie der den ene forelderen kidnappet sine barn og tok dem med utenlands, han spilte en sentral rolle i tv-serien Blanke ark, om hva som skal til for at skoleungdom i fare for å falle ut skal få mestringsfølelse nok til å klare seg.

– Jeg blir helt rasende når jeg tenker på alle de barn og unge som faller ut faglig og sosialt på skolen, som ikke får den tilrettelagte undervisningen de har krav på. Jeg har holdt foredrag for tusenvis av lærere. Hvem er det som skal være disse barnas talsperson foruten foreldrene, om ikke lærerne? Men lærerne føler ofte mer ansvar og press for å ta resten av klassen videre enn å sørge for de som sliter.

Han tar en kort pause.

– Hadde barna selv bare visst om rettighetene sine, så kunne de nektet å gå på skolen før lærerne sørget for at de mestret faget.

Marco Elsafadi er blant innlederne på Velferdkonferansen 2015.

Klikk her for informasjon og påmelding.



FOR MARCO BRYR SEG. Som lærervikar etter militæret brydde han seg så mye med elevene og familiene deres at han ble klaget inn til rektor av kollegene sine.

– De sa jeg brydde meg FOR mye, at jeg var for mye på hjemmebesøk. Men jeg så jo hvordan jeg kunne jobbe med en elev gjennom hele uken for å bedre selvtilliten og mestringen, og så kom helgen. Mandag var det å starte på nytt. Hva var det som skjedde hjemme?

Marco skjønte han måtte fortsette ungdomsarbeidet på en annen arena enn skolen. Det ble starten på New Page, et tiltak for utsatt og sårbar ungdom.

– Etter hvert var vi over 60 ansatte med kontorer i tre store byer. Vi ble en forlenget arm for barnevern og skole, men tøffe anbudsrunder ble kroken på døren for oss. Men vi holdt på i ti år.

FOR MANGE ER MARCO mest kjent som fjorårets vinner av tv-programmet Mesternes mester. Guttungen som kom til Kragerø som palestinsk flyktning i 1987 er fem ganger Norgesmester i basket for tre forskjellige lag. Med sine 1,93 på strømpelesten var kanskje ikke valg av idrettsgren så vanskelig. Topptrente Marco har vært rammet av en sjelden nervesykdom og vært lam fra brystet og ned i et halvt år – og løpt Berlin Maraton året etter.

Han har inspirert tusenvis med sine foredrag, - ansatte i næringslivet, omsorgs- og velferdssektoren, lærere, elever på videregående. Han har mottatt en rekke priser – for glimrende foredrag, som rollemodell, som inspirator. Og i november kommer han på Velferdkonferansen til magasinet Velferd – for å inspirere ansatte i Nav, attføringsfeltet og næringslivet.

DU SKAL SNAKKE OM «Relasjonens kraft». Om det å være bevisst sitt eget ansvar for den relasjonen som skapes. Hva er kjernebudskapet?

– At de som møter mennesker i sårbare livsfaser må huske på å møte dem der de er. Det kan høres veldig enkelt ut, men det er hardt og målbevisst arbeid, der du må jobbe med deg selv.

For når du møter en person i krise, er det lett å bli fanget av dine egne fordommer – som vi alle har. Kanskje er det språklige utfordringer, kanskje er det en krise du ikke kan identifisere deg med, utdyper han.

Han har spurt tusenvis av lærere om å rekke opp hånden om de har en elev i klassen de har spesielt hjerte for, som de gjerne vil gå den ekstra milen for. Alle rekker en hånd i været.

– Men når jeg spør om de har en elev i klassen som de bare ikke liker, kanskje uten å vite helt hvorfor, er det få hender. Er vi ikke bevisst våre følelser og fordommer kan vi gjøre mye galt mot mennesker uten å være klar over det selv. Det er her den profesjonelle hatten kommer inn. Det gjelder alle som jobber med mennesker. Når du av en eller annen grunn ikke liker den du skal hjelpe – vel, det er da den profesjonelle jobben begynner. Det er da du kan bli et bedre menneske, legge egne følelser til side og gi personen den hjelpen han eller hun fortjener, sier Marco.

MARCO KAN IKKE slå seg til ro med at postmannen i Berlin på åttitallet ikke skal få vite hvor viktig han har vært. Han har lett etter ham uten å lykkes. Fra Marco var tre måneder til han var 10 år levde han i en Berlin-ghetto, i en gate full av flyktninger. Miljøet var hardt. Mange endte på feil side av samfunnet.

– Postmannen så oss der vi spilte ball i gatene. Han kunne navnet på oss alle, roste spillet vårt. Etter hvert hjalp han meg og søsknene mine inn i organisert idrett – han kjørte oss til og fra trening i flere år. Han brydde seg om vilt fremmede guttunger, sier Marco Elsafadi.

Du har tidligere sagt at barn som faller utenfor er dine barn. Det høres jo litt Jesus-aktig ut, da…..

Han ler litt.

– Hyggelig at du sier det. Jesus er ett av mine store forbilder, han er jo en av profetene. Jeg tror på nestekjærlighet, det er en av verdiene jeg fikk med meg hjemmefra.

Denne artikkelen står på trykk i Velferd nr. 5-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Powered by Labrador CMS