Samfunn
Riksrevisjonen kritiserer samhandlingsreformen
Pasienter blir utskrevet for tidlig fra sykehusene og får ikke den behandlingen de trenger i kommunene. I en ny rapport kommer Riksrevisjonen med skarp kritikk av samhandlingsreformen.
– Forutsetningen for at samhandlingsreformen skal lykkes, er foreløpig ikke til stede, sier Foss til NTB.
– Alvorlig
Den såkalte samhandlingsreformen ble innført i 2012 for å styrke kvaliteten på helsetjenester for pasientene. Samtidig var tanken at ressursene skulle utnyttes bedre ved at kommunene tar over ansvaret for en større del av tjenestene.
Men rapporten som tirsdag ble overlevert til Stortinget, gir et helt annet bilde: Pasientene som kommunene overtar, har større behov for behandling og pleie enn tidligere, uten at kommunene har økt kapasiteten eller hevet kompetansen nevneverdig.
– Dette er alvorlig. Uten at det er reell samhandling mellom staten og kommunene, kommer ikke dette til å virke, sier Foss.
Mange kommuner har heller ikke styrket sitt tilbud innenfor rus og psykiatri, viser rapporten.
Utskrevet for tidlig
Der kommer det også fram at åtte av ti fastleger mener at pasienter ofte blir skrevet ut for tidlig fra sykehusene. Risikoen er stor for at disse må legges inn på sykehuset igjen, noe som er en belastning for mange pasienter.
Samtidig opplever mange kommuner at pasienter skrives ut så tidlig at det er vanskelig for dem å gi et godt tjenestetilbud, viser rapporten. Den er basert på opplysninger fra 70 prosent av kommunene.
I tillegg er kommunikasjonen mellom helseforetakene og kommunene også for dårlig, påpeker Foss.
– Kommunene har rett i at de ofte får for sen og for dårlig informasjon om de pasientene de skal ta hånd om, framholder han.
Ikke prioritert
De dårlige resultatene skyldes først og fremst en mangel på virkemidler mellom departement og kommunene, og at kommunene ikke har prioritert dette området sterkt nok, mener Foss.
– Men fra en økonomisk synsvinkel har de jo lite å tjene på dette. Dette er nok et eksempel på at Stortinget vedtar reformer som kommunene får ansvar for, uten at det følger penger eller andre incitamenter med, sier Foss.
Han sier det nå er opp til helseministeren å styrke virkemidlene overfor kommunene.
– Om han vil bruke pisk eller gulrot, får være hans sak, sier Foss.