rødt
Rød avsporing i Navskandalen
Rødts forhastede mistillitsforslag mot Anniken Hauglie førte til en midlertidig avsporing av arbeidet med trygdeskandalen. Ved å stemme ned forslaget brakte Stortinget saken tilbake på sporet, skriver redaktør i Velferd Øivind Fjeldstad.
ONSDAG KVELD SA Stortinget klart og tydelig nei til Rødts forslag om mistillit til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Den eneste som stemte for forslaget var Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Det var fornuftig av Stortinget å legge saken død. Rødt-lederen har ikke vært overbevisende i sin argumentasjon for hastverket med å få vedtatt mistillit mot Hauglie.
Det som har skjedd de siste dagene, har etterlatt et inntrykk av at mistillitsforslaget mer har handlet om å skåre politiske poeng for Rødt enn om raskt å få en avsatt arbeids- og sosialministeren.
ALLEREDE FØR AVSTEMNINGEN i Stortinget i går hadde Moxnes erkjent at mistillitsforslaget ikke ville få flertall. Han hadde derfor på forhånd skissert et alternativ: Stortinget kunne ta med seg forslaget og behandle det i forbindelse med høringen om trygdeskandalen som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har innkalt til 9. januar.
Et mistillitsforslag på vent var et åpenbart sidespor i behandlingen av denne saken.
Moxnes kalkulerte muligens med at Stortinget ville kvie seg for å stemme ned et mistillitsforslag, fordi det kunne oppfattes som en tillitserklæring til Hauglie. Hvis Stortinget i stedet gjorde som Rødt ønsket – og tok med seg mistillitsforslaget til behandling over nyttår, ville Rødt kunne sikre seg ekstra oppmerksomhet i forbindelse med stortingshøringen om saken.
Stortinget lot seg fornuftig nok ikke lokke til å følge et slikt løp. Et mistillitsforslag på vent var et åpenbart sidespor i behandlingen av denne saken.
MULIGENS ER RØDTS mistillitsforslag inspirert av suksessen partiet hadde med mistillitsforslaget mot daværende justisminister Sylvi Listhaug fjor. Da klarte Rødt å plassere seg selv i førersetet og få andre partier med seg, slik at Listhaug ble tvunget til å gå av.
Forskjellen er imidlertid stor mellom situasjonen rundt mistillitsforslaget mot Listhaug og dagens situasjon rundt trygdeskandalen. Den gang var alle sakens fakta klare, men i trygdeskandalen er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål.
RØDT HAR ARGUMENTERT med at Stortinget allerede har vet nok til at man ikke kan ha tillit til Anniken Hauglie.
– Hauglie har ikke gjort det man kan forvente av en statsråd som får norgeshistoriens største rettsskandale på sitt bord, sa Moxnes til NTB da han fremmet forslaget om mistillit.
Blir Hauglie møtt med et mistillitsforslag i januar, vil det ha større tyngde enn mistillitsforslaget som ble behandlet denne uka.
Det er imidlertid mye vi mangler kunnskap om i denne saken. Hver dag kommer det fram ny informasjon som bidrar til å kaste nytt lys over trygdeskandalen. Dette er informasjon som utfyller bildet av hvilken rolle og hvilket ansvar Arbeids- og sosialdepartementet og Anniken Hauglie har hatt – og har.
HØRINGEN I STORTINGETS kontroll- og konstitusjonskomité 9. januar vil bidra ytterligere til å belyse saken. Da vil tiden være inne for politikerne til å ta stilling til om det bør reises et mistillitsforslag.
At Rødt ikke fikk gehør for sitt mistillitsforslag denne uka, betyr ikke at Anniken Hauglie er fredet. Ut fra det som har kommet fram til nå, ser hennes framtid i regjeringen ut til å henge i en tynn tråd.
Blir Hauglie møtt med et mistillitsforslag i januar, vil det ha større tyngde enn mistillitsforslaget som ble behandlet denne uka.