Samfunn
Romania får ikke brukt EU-milliarder
Bucuresti/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Romania har bare i liten grad klart å gjøre seg nytte av EU-midlene landet får, blant annet for å gjøre noe med den dype fattigdommen blant romfolk.
Europarådet anslår at det bor 1,85 millioner romer i Romania. Mange av dem lever i fattigdom og mangler utdanning, anstendige boforhold og grunnleggende helsetjenester.
Både EU og Norge har derfor satt av store beløp for å bedre deres situasjon. Men mens Norge etter hvert har fått avsetning på midlene, er situasjonen en annen for EU.
Milliarder av kroner som skulle vært brukt på sosial utjevning, står fortsatt ubrukt. Romanias utenriksminister Bogdan Aurescu velger likevel å legge vekt på fremgang i bruken av EU-midler.
– I 2012 var absorberingen 7 prosent, hvis jeg husker riktig, mens den nå er på rundt 56 prosent, sier han til NTB i Oslo mandag.
– Det er gjort mange bestrebelser fra rumenske myndigheter på å bedre effektiviteten i å absorbere EU-midler. Jeg tror disse bestrebelsene vil fortsette, og jeg tror du vil få se flere resultater innen utgangen av denne finansieringsperioden, sier Aurescu.
Det er i perioden 2014-2020 satt av over 190 milliarder kroner fra EUs strukturfond til Romania. Knappe 12 milliarder kan bli brukt på tiltak direkte rettet mot romfolk.
Norske millioner
Fattigdom er en viktig årsak til at romer reiser utenlands for å tigge, mange også til Norge. Europaminister Vidar Helgesen (H) var nylig i Romania for å diskutere norske prosjekter med Aurescu.
– I Romania er det fram til 2017 satt av over 300 millioner kroner til tiltak for fattige og romfolk, sier Helgesen.
Han advarer likevel mot å tro at utenlandske midler kan «fjerne fattigdom, løse romfolks utfordringer eller bremse romfolks migrasjon».
– Utfordringene er et felles europeisk ansvar og ikke minst et ansvar for de enkelte landene, sier statsråden.
Dårligst i EU
Tiltak for å bedre situasjonen for rombefolkningen har fulgt fire hovedstolper, nemlig bedre utdanning, helsetjenester, sysselsetting og boforhold.
Men i en foreløpig landrapport som EU-kommisjonen la ut på sin hjemmeside i februar, får Romania til dels sterk kritikk.
Der heter det at 80 prosent av landets romer har en inntekt som ligger under den nasjonale risikogrensen for fattigdom.
«Mange har ingen helseforsikring, men vanskeligheter med å få tilgang til sosiale tjenester og har dårlige boforhold», heter det.
Rapporten konstaterer at 84 prosent av romhusholdningene melder om mangel på vann, kloakk eller strøm.
Mangler jobb
Selv om Romania har tatt skritt for å bedre yrkesdeltakelsen, viser offisielle tall at bare 10-15 prosent av landets romer har betalt arbeid. EU-kommisjonens konklusjon er nedslående:
«Det finnes ingen beviser for at dagens eksisterende sysselsettingspolitikk er effektiv når det gjelder å sikre at romer inkluderes i arbeidsmarkedet».
Utenriksminister Aurescu sier han ikke kjenner til rapporten NTB henviser til, heller ikke den konkrete uttalelsen om sysselsettingspolitikken.
Kommisjonen peker også på en «betydelig forsinkelse» i arbeidet med å få godkjent den nasjonale strategien for å redusere frafallet i skolen.
Rumenske myndigheter erkjenner selv at bare én tredel av romene har barneskole, halvparten grunnskole og at en firedel ikke kan lese og skrive. (©NTB)