Samfunn

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) la nylig fram sitt forslag til definisjon av iskanten i Barentshavet. Saken er nå til behandling i Stortinget.

Rotevatns iskant får gehør i oljenæringen

Regjeringens forslag til definisjon av iskantsonen i Barentshavet gir grunnlag for videreføring av næringsvirksomhet i området, ifølge Norsk olje og gass.

Publisert Sist oppdatert

Den oppdaterte forvaltningsplanen for de norske havområdene og det betente spørsmålet om hvordan iskanten skal defineres, var gjenstand for en høring i Stortingets energi- og miljøkomité torsdag.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) foreslår å flytte iskanten til der det i snitt finnes havis 15 prosent av dagene i april.

Toril Inga Røe Utvik leder Equinors nordområdeenhet og representerte bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass i høringen. Hun slo fast at den tidligere avgrensningen på 30 prosent isfrekvens er en avgrensning og regulering som har fungert godt, men la samtidig til:

– Den foreslåtte endringen fra 30 til 15 prosent isfrekvens som grense for SVO iskantsonen, vil likevel i praksis etter vårt syn gi grunnlag for en videreføring av en forsvarlig næringsvirksomhet i de åpne områdene.

SVO er en forkortelse for et særlig verdifullt og sårbart område.

«Uheldig og skuffende»

Utvik slo også fast at industrien har vært tydelig hele veien på at man ikke ønsker å drive virksomhet i aktuelle områder eller i iskantsonen.

Både LO og NHO sluttet opp om regjeringens forslag til forvaltningsplan og definisjon av iskanten og kalte den balansert. Andre næringsaktører var mindre entusiastiske.

– Vi er ikke enig med regjeringen når den skriver at det i lys av anbefalingene fra Faglig forum settes en grense for iskantsonen på 15 prosent havis i april, sier rådgiver Jørn Prangrød i Fellesforbundet.

– Fellesforbundet mener det er uheldig at regjeringen går bort fra den 30-prosentgrensen som har vært forutsigbar og førende i samtlige forvaltningsplaner til nå, sier han.

Også Industri Energis leder Frode Alfheim er skuffet over at regjeringen velger å trekke iskanten lenger sør.

– Det er uheldig at regjeringen går bort fra 30-prosentgrensen som har vært førende i samtlige forvaltningsplaner som er lagt fram siden begynnelsen av 2000-tallet, sier han.

– Lytter ikke til råd

Miljøorganisasjonene er imidlertid fortvilet over regjeringens forslag og vil trekke iskanten lenger sør. De mener regjeringen i sitt forslag ikke lytter til klare, miljøfaglige anbefalinger.

– Alle de miljøfaglige etatene anbefaler å sette grensen lenger sør enn det regjeringen nå har gjort, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg.

– I tråd med miljøfaglig kunnskap og anbefalinger mener vi iskantsonen og grensen for petroleumsvirksomhet må settes til 0,5 prosent isfrekvens, sier hun.

Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge understreket at det ikke er opp til politikerne, men forskerne å avgjøre et slikt spørsmål.

– Politikerne kan ikke definere hvor naturen er. Derfor ber vi dere innstendig om å lytte til de miljøfaglige rådene og definere iskanten ved 0,5 prosent isfrekvens, sier han.

Det pågår nå forhandlinger i energi- og miljøkomiteen mellom regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF og Fremskrittspartiet om forvaltningsplanen. Målet er å komme i mål med saken før sommeren.

Powered by Labrador CMS