Helse

KRITISK: Sylvi Listhaug (Frp) reagerer på regjeringens forslag om å legge om frikortordning.

Rundt 1 million nordmenn må betale mer med samlet helsefrikort

Opposisjonen varsler kamp mot at regjeringen vil samle to frikortordninger. En million nordmenn kan ende med å betale mer hos lege og fysioterapeut.

Publisert Sist oppdatert

Fra nyttår innføres et nytt, felles egenandelstak for de to frikortene. Det kan bli billigere for pasienter som kommer opp til egenandelsgrensen for begge frikortene, men dyrere for dem som bare benytter seg av ett av dem.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug varsler at dette blir en kampsak i forhandlingene om budsjettet.

– Tusenvis av mennesker er permittert eller arbeidsledige. Regjeringens svar er å øke avgiftene for både folk og bedrifter. I tillegg sender de en ekstraregning til syke mennesker gjennom å øke egenandelene både på medisiner, legebesøk og behandling. Det er smålig og usosialt, sier hun.

3.183 kroner i egenandel

Når man har betalt et visst beløp i egenandeler for helsetjenester, får man frikort og videre behandling er gratis. Det er i dag to ordninger. Den ene gjelder lege, psykolog, poliklinikk på sykehus, røntgen, pasientreiser og medisiner på blå resept. Den andre gjelder fysioterapi, enkelte former for tannbehandling, opphold på rehab-institusjon og behandlingsreiser til utlandet.

Regjeringen vil fra årsskiftet slå sammen de to ordningene. Grensen på den nye egenandelen er 3.183 kroner.

Flertallet av nordmenn (seks av ti) vil ikke merke noe til endringen fordi de uansett ikke har så mange behandlinger i helsevesenet i løpet av et år at de når opp til egenandelstaket.

Lettelse for dem med størst utgift

Regjeringspartiene og opposisjonen ser ulikt på hvordan omleggingen slår ut. Høyre understreker at det vil være gunstigere for pasienter som i dag må betale opp til grensen på begge ordningene.

– Det er ikke usosiale kutt, tvert om er det en stor lettelse for de med størst helseutgifter, sier helsepolitisk talsmann Sveinung Stensland.

Ifølge beregninger fra Helse- og omsorgsdepartementet, vil 188.000 nordmenn spare 1.453 kroner i året på ordningen. Samtidig vil drøyt en million nordmenn måtte betale opp til 723 kroner ekstra i året for helsetjenester.

– Dyrere å være syk

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør det dyrere å være syk.

– For mange nordmenn blir det flere hundre kroner i økte egenandeler. Det blir store beløp når man ganger det opp. Regjeringen kan spare det inn og dermed frigjøre langt over en milliard kroner til å kutte videre i formuesskatten, sier han til NTB.

SV vil også se nærmere på hvordan denne omleggingen treffer.

– Det betyr at flere må betale mer for utgiftene sine i en tid der vi står i en nasjonal helsekrise, men det kan også bety at noen av dem som har minst, kan betale litt mindre. Det kan være bra, men vi må ses på den totale effekten av det, sier finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski.

Flere skal skjermes

Regjeringen foreslår samtidig å sette av 60 millioner kroner til en ytterligere skjerming av utsatte grupper som vil kunne få utfordringer med høyere egenbetaling.

Stensland mener omleggingen vil gjøre at egenandeler i helsetjenesten får en mer sosial profil.

– En del grupper, slik som minstepensjonister, barn og mennesker med yrkesskader er allerede skjermet fra deler av egenandelene i dag, sier han.

Powered by Labrador CMS