Samfunn

Forslaget om gårdssalg av sterkere alkoholholdige drikkevarer er en fare for vinmonopolordningen, mener Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Gårdssalg av alkohol undergraver Vinmonopolet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier nei til gårdssalg av alkohol som er sterkere enn 4,7 prosent. Hun er på kollisjonskurs med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Det var også denne uenigheten Venstres leder Trine Skei Grande var ute etter å få fram da hun stilte spørsmål til Strøm-Erichsen i spørretimen onsdag. Skei Grande ville vite om hun var enig med Brekk i at dette ikke vil utfordre ordningen med vinmonopol.

Strøm-Erichsen gjorde det klart at forslaget om gårdssalg av sterkere alkoholholdige drikkevarer enn det som kan kjøpes i vanlige butikker, reiser prinsipielle alkoholpolitiske spørsmål.

Handler ikke om tilgjengelighet

– Alkoholpolitisk handler ikke denne saken først og fremst om den økte tilgjengeligheten til alkohol som gårdssalg i seg selv ville medføre. En begrenset ordning ville antakelig ikke innebære større konsekvenser for alkoholkonsumet, sa helseministeren.

Hun mener at ordningen først og fremst er en fare for monopolordningen som er et unntak fra EØS-avtalens regler om fritt varebytte.

– EØS-retten stiller krav om at man likebehandler innenlandske og utenlandske produsenter, at man ikke går lenger i å benytte virkemidler enn nødvendig og at man er konsekvent. Man kan ikke skru av og på regelverket som det passer, konstaterte Strøm-Erichsen.

Skei Grande ikke enig

Skei Grande mener det er mulig å få til gårdssalg uten at monopolet kommer i fare. Etter hennes mening kan en ordning med salg som man knytter til et studiebesøk, en forelesning, en omvisning eller noe lignende være innenfor EU-loven. Det er dette som ligger i den svenske utredningen for salg.

– Man lager en maksimalkvote på én liter brennevin, tre liter vin eller fem liter øl per kunde. Svenskene sier at hvis de innfører dette, blir det også EU-legalt, sa hun.

Strøm-Erichsen er skeptisk.

– Slik jeg oppfatter den svenske utredningen, er det slik at andre gårdsprodusenter også må kunne selge i Sverige, sa hun.

Strøm-Erichsen lovet å fortsette å følge veldig nøye med på det som skjer i Sverige. (©NTB)

Powered by Labrador CMS