Samfunn

– Naive og godtroende

Norske myndigheter og nordmenn er naive overfor utenlandske borgere. Gunstige trygdeordninger, dårlig kontroll og stor privat rikdom lokker kjeltringer til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Daniel Juniszewski ved etterretningsseksjonen i Kripos. Haner ansett som en av landets fremste eksperter på falsk identitet, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi har et system som er basert på tillit. Vi er naive og godtroende, sier han til Dagens Næringsliv, og fortsetter med at EU-borgere kommer til Norge med falske pass og får utstedt såkalt D-nummer i banken eller det lokale skattekontoret.

Utlendinger kan ikke få norsk fødselsnummer, men de kan få såkalte D-nummer. Det gir kriminelle tilgang til norsk arbeidsmarked og trygdeordninger. Med D-nummeret kan utlendingene også opprette bankkonto og få utstedt bankkort.

– Norge er attraktivt. Vi har et godt arbeidsmarked, stor personlig rikdom og en kultur preget av liten forståelse for kriminalitetens omfang. I tillegg har vi mange etablerte mikrosamfunn, det vil si mennesker som har bodd her i mange år, som kjenner systemet og vet hvilke goder man kan få ut ved å misbruke det. Og den informasjonen spres som varmt hvetebrød, sier Juniszewski til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS