Nye grønne skatter

Publisert: 29. april 2011 kl 09.36
Oppdatert: 29. april 2011 kl 09.33

Siden NOU-rapporten om «grønne skatter» ble lagt fram i 1996 har om lag 15 prosent av forslagene blitt gjennomført, mener Venstre. «Grønne skatter» vil si nye måter å bruke slike økonomiske virkemidler på for å gjøre Norge mer miljøvennlig, skriver Dagens Næringsliv.

– Veldig mye har endret seg siden 1996 både når det gjelder kunnskap om miljø og i skatesystemet. Det er på tide å se om nye steiner kan snus, sier Grande, og legger til at hun anser tidligere Venstre-leder Lars Sponheim som en naturlig kandidat til å lede et slikt utvalg.

– Han kan dette temaet og klarer å se hvordan en kan forene fornuftig skattepolitikk og god miljøpolitikk, sier hun.

Sigbjørn Johnsen (Ap) var finansminister da kommisjonen av 1996 la fram sine forslag. Han er igjen finansminister, men mener det ikke er behov for en ny utredning om grønne skatter.

«Vi arbeider kontinuerlig med å få et skattesystem som i større grad stimulerer til miljøvennlig atferd ved bruk av miljøavgifter og kvoter. I utgangspunktet ser vi derfor ikke behov for at det settes ned en ny skattekommisjon», skriver Johnsen i en mail til Dagens Næringsliv.

– Man trenger neppe flere forslag og anbefalinger. Det man trenger er politisk handling og prioritering av de miljø- og klimamål politikerne har satt, sier daglig leder i Vista Analyse, Ingeborg Rasmussen, som var medlem av kommisjonen i 1996.

Saken fortsetter under annonsen