Samfunn

220.000 britiske hjem skal forsynes med strøm fra Sheringham Shoal anlegget utenfor Norfolk-kysten

Statoil bestilte skip som ikke tålte bølger

Statoil og Statkrafts 10 milliarder-prosjekt innen vindkraft har fått en katastrofestart.

Publisert Sist oppdatert

I dag presenterer Statoil og Statkraft sitt vindkraftprosjekt, Sheringham Shoal, der begge parter har investert fem milliarder kroner hver.

220.000 britiske hjem skal forsynes med strøm fra anlegget utenfor Norfolk-kysten. Samarbeidet har ikke gått knirkefritt, melder Dagens Næringsliv.

I kjølvannet av finanskrisen trakk Statoils nederlandske partner seg ut av prosjektet. Statkraft kom inn i 2009, og prosjektet ble da relansert med lettelse.

Da monteringen startet i juni 2010 ble det raskt klart at installasjonsskipet som Statoil hadde anskaffet var uegnet til å drive i Nordsjøen. MS «Svanen» tålte verken bølgene eller dønningene. En rekke nesten-uhell samt dårlig kontroll på underleverandørene førte til at alarmen gikk, melder Dagens Næringsliv.

Planen var at alle fundamentene skulle være i sjøen i fjor sommer. I stedet ble alt arbeidet stanset, og kom ikke i gang igjen før i april i år.

Forsinkelsene har vært kostbare for Statoil. Interne anslag som Dagens Næringsliv har fått tilgang til viser at kostnadene ligger på rundt 600 millioner kroner. Det betyr at hele prosjektreserven nå er spist opp.

Powered by Labrador CMS