Ulovlige køer på Oslo universitetssykehus

Publisert: 16. juni 2011 kl 09.09
Oppdatert: 16. juni 2011 kl 09.06

Avdelingsoverlege Ellen Brincmann Eben bekrefter overfor Aftenposten at opplysningene er riktige. Mer enn 90 kvinner med det som kan være en kreftkul, venter på undersøkelse. Rundt 30 av dem får time i juli, skriver avisen.

Dermed bryter sykehuset pasientrettighetsloven så det suser.

– Henvisning fra fastlege til spesialisthelsetjenesten skal vurderes innen 30 virkedager. Henvisning der det er mistanke om alvorlig sykdom, som kul i brystet kan være, skal vurderes innen 14 virkedager, sier jurist Ingrid Renolen i Kreftforeningen.

Overlege Brincmann Eben forklarer de lange og økende ventelistene med for få leger og for lite og dårlig utstyr. I tillegg kan ventetiden etter sommeren øke ytterligere på grunn av innstramminger.

Situasjonen er enda verre for kvinner som venter på MR-undersøkelse. Der står nå 130 kvinner i kø. Noen av disse har allerede kreft og trenger undersøkelsen for å oppdage om kreften har spredt seg.

Klinikkleder Elie Marie Sager ved diagnostikk og intervensjon ved Oslo universitetssykehus hevder ventetiden er i ferd med å gå ned, og er uenig i at sykehuset bryter loven.

– Det er ikke formelt fristbrudd når pasienten henvises til et røntgensenter og ikke en spesialist på brystkreftsykdommer, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Statssekretær Robin Kåss i helsedepartementet mener at denne typen kø er uakseptabel, og at pasientene må sendes til andre sykehus hvis ikke sykehuset selv kan gi rask behandling. (©NTB)

 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no