Samfunn
– Samfunnshensyn kompliserer offentlige anskaffelser
Oppdragsgivere og leverandører må skaffe seg langt bredere kompetanse og kapasitet for å møte fremtidens krav til offentlige anskaffelser, ifølge ny rapport som skal berede grunnen for den kommende stortingsmeldingen.
En ny utredning gjennomført av Oslo Economics på oppdrag for Nærings- og fiskeridepartementet vurderer virkningene av å stille krav om miljø- og klimahensyn og lønns-, arbeids- og skatteforhold i offentlige anskaffelser. Den ser også på virkningene av krav om bruk av lærlinger og menneskerettigheter og produksjonsforhold.
Rapporten skal være med å danne grunnlaget for den kommende Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser, som er utsatt til neste år.
Utredningen viser blant annet at krav til miljø- og klimahensyn kan føre til redusert miljøbelastning og klimagassutslipp, og at krav til bruk av lærlinger kan bidra positivt til antall lærlingplasser i offentlige kontrakter.
Samtidig viser utredningen at kostnaden ved å stille denne type krav i offentlige anskaffelser kan være høy sammenlignet med en del alternative tiltak.
En særlig utfordring ved innføringen av nye samfunnshensyn er at de kompliserer anskaffelsesprosessen, og fordrer at oppdragsgivere og leverandører må skaffe seg bredere kompetanse og kapasitet.
«Mens oppdragsgivere tidligere kunne jobbe etter det klare mål om å tilfredsstille sitt behov til lavest mulig kostnad, skal de i dag balansere dette opprinnelige målet opp mot en rekke nye samfunnshensyn,» heter det i utredningen.
I prinsippet må hver enkelt av de rundt 3.000 offentlige oppdragsgivere innhente samme kompetanse som departementer og etater bruker til å vurdere direkte og indirekte virkninger av for eksempel miljøavgifter og byggeforskrifter, for å håndtere nye samfunnshensyn på en informert måte, skriver forfatterne av rapporten. Disse vurderingene må deretter forutberegnes av mellom 8000 og 12.000 leverandører som årlig utarbeider 50.000 til 60.000 tilbud.
– Det er bra at rapporten viser at krav til samfunnshensyn har positive virkninger. Det er imidlertid nødvendig å vurdere nærmere hvordan slike krav kan ivaretas på en mest mulig effektiv måte, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.
Utredningen blir viktig for utformingen av regjeringens stortingsmelding om offentlige anskaffelser, som ifølge næringsministeren skal legges frem «en gang i løpet av 2019». Stortingsmeldingen skal blant annet omtale hvordan nye krav om samfunnshensyn best kan ivaretas innenfor rammen av en helhetlig offentlig anskaffelsespolitikk.