Samfunn
Samfunnsviterne kjemper om SSBs fremtid
Det foregår en maktkamp i Statistisk sentralbyrå, SSB. Nå har forskningslederne i byrået presentert en rekke argumenter for hvorfor de er skeptiske til endringene foreslått i et utvalg som har vurdert den fremtidige organiseringen.
Det såkalte Bye-utvalget har foreslått å krympe forskeravdelingen og gi forskere som når igjennom til internasjonale tidsskrifter en betydelig lønnsøkning. Det ligger også i forslaget at forskerne må evalueres etter andre, og kanskje strengere, kriterier enn de gjør i dag.
Utvalgets konklusjoner er i tråd med Produktivitetskommisjonens anbefaleringer om forskning, hvor SSB-sjef Christine Meyer var et av medlemmene. Meyer er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har tidligere ledet Konkurransetilsynet.
Ifølge Finansavisen skal det kritiske notatet fra forskningslederne tas opp på kveldens styremøte som et innspill.
De fire som står bak, hvorav tre er samfunnsøkonomer fra henholdsvis Oslo og Bergen og en siste er sosiolog fra Oslo, peker på at utvalget ikke har sett på at SSB har et samfunnsoppdrag utover å drive med forskning. Dette er blant annet å lage analyser for Stortinget og Finansdepartementet, hevder forskningslederne.
Forskningslederne frykter også at en omlegging av organiseringen vil kunne få økonomiske følger for SSB som en ikke har tatt høyde for.
Dermed har argumentene mot endringer i byrået begynt å tårne seg opp. Tidligere har leder i teknisk beregningsutvalg, Ådne Cappelen, også han samfunnsøkonom fra UiO, advart mot at SSBs leveranser til TBU kan bli skadelidende ved en omlegging.
Et annet argument som har vært løftet er at svært få av forskerne i SSB vil klare å leve opp til de nye foreslåtte kravene.
Kilder i byrået sier til Dagens Perspektiv at Christine Meyer trolig er blitt svært overrasket over den kraftige motstanden fra egne ansatte, men også at hun har gjennomført flere endringer i organisasjonen på ett år enn noen av sine forgjengere gjorde i hele sin lederperiode. Da er det kanskje ikke så rart om det blir litt bråk.