Samfunn
Sanner får karakter 2, og utsetter egen reform
I utgangspunktet skulle kommunenes frist for å sende inn sine planer om ny kommunestruktur gå ut fredag 1. juli. I dag bekrefter kommunal- og moderniseringsministeren at han gir «trege kommuner» utsatt frist.
Hittil har til sammen 127 kommuner, knapt 30 prosent, vedtatt at de ønsker sammenslåing.
Ifølge avisen kommenterte flere at den lave uttellingen skyldes de økonomiske straffene regjeringen legger opp til for kommunene som velger å fortsette på egen hånd.
Slik fordelte ordførerne DN har snakket med karakterene (parti):
- Høyre: 5, svak
- Ap: 2, svak
- KrF: 2, sterk
- Frp: 3
- Sp: 1
Samtidig bekrefter Sanner overfor VG at han lar «trege kommuner» få utsatt svarfrist, i håp om at flere vil fatte vedtak om å slå seg sammen. Kommuner som blir en del av nasjonale vedtak i løpet av 2017, får de statlige støtteordningene til sammenslåinger, og unngår med det å straffes økonomisk.
– De kommunene som ikke har kommet helt i mål kan fatte vedtak gjennom høsten, sier han til avisen.
Nationen setter også søkelyset på kommunesammenslåing i dag, og slår opp at seks av ti (59 prosent) ikke ønsker at kommuner skal slås sammen ved tvang. Om Sanners gulrot i statlige støtteordninger og utsatt svarfrist ikke fører fram kan det bli aktuelt med tvangssammenslåinger, selv om Stortingspartiene avviser at tvang vil bli benyttet.
– Flertallet går imot bruk av tvang, og det tror jeg tidligere undersøkelser også har vist. Det betyr at det er en politisk pris å betale for dem som vil bruke tvang her, og det blir fort et svarteperspill om hvem som skal ta belastningen, sier statsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU til avisen.
– Endring er utfordrende, og det er selvsagt også perioder hvor det er lov å gi uttrykk for frustrasjon. Men jeg ser jo nå at svært mange ordførere lykkes, sier Sanner til DN.
(NTB/DP)