Tabber og tull
Siden sist
Dement kronprins i kulissene
NTB melder at Kong Abdullah av Saudi-Arabia nå er tilkoblet pustemaskin, og mye tyder på at hans 79 år gamle halvbror kommer til å overta tronen. Den 90 år gamle kongen ble innlagt på sykehus i romjula. Halvbroren Salman er heller ikke tipp-topp. Han har hatt minst ett slag, er delvis lammet og i økende grad redusert. Men det er ikke all verdens som skal til. Han er for tiden forsvarsminister og poserer rett som det er på offisielle bilder med ledere og besøkende. Rundt seg har han folk som jobber hardt for å skjule at han lider av gryende demens. Men noen år som konge burde gå greit med en del oppegående hjelpere rundt seg.
Med Krekar på landet
Frp har nå fått med seg det de fleste andre har visst i årevis, at det ikke bare er å sende Mulla Krekar ut av landet. Han må nok bli inntil han finner det for godt å dra. For en del Frp-velgere er dette verre å svelge enn bompenger. Men Anders Anundsen har en plan. Siden han er en fare for rikets sikkerhet, får han ikke bli i Oslo. I gamle Sovjet ble de brysomme sendt til Sibir. Finnmarksvidda kan bli det nye tilholdsstedet for Krekar. Men samene vil nok protestere med henvisning til at han er en fare for reinen også.
De kan sende han på rundgang på bygdene som en slags vandrepokal. Eller de kan plassere ham permanent i en kommune som ikke har tatt imot en eneste innvandrer. Det er neppe noen kommuner som tar ham frivillig, med mindre staten blar opp diverse millioner. Jan Tore Sanner lurer også på om de rett og slett skal true med å plassere ut Krekar til en kommune som ikke er villig til å slå seg sammen med andre.
Hellig rødvin
Vårt Land har det med å spørre noen de intervjuer om hva som er hellig for dem. Det mangler ikke på vidløftige og høytravene svar. Christian Tybring-Gjedde (Frp) representerer de jordnære. Det som er hellig for ham, er et glass rødvin med kona hver fredag. Fredagskos med det hellige i beste Frp-stil.
Andre Frp-ere forlater den private sfære når de skal gjøre rede for hva som er hellig for dem. Stortingskollega, Tom E.B. Holthe fra Vestfold, holder seg med hellige hjertesaker.
– Ryggmargsrefleksen hos en Frp-er er sterk når det gjelder bompengeproblematikken», svarer han på hva han anser som hellig.
Det var jo mange som virkelig trodde at motstand mot bompenger var hellig for Frp. Men mye blir annerledes når man setter seg ved maktens bord.
Det ble ikke fysisk
Det manglet ikke på temperatur i den borgerlige leir i forbindelse med budsjettforhandlingene. Ingen har helt visst hvor hardt det egentlig gikk for seg. Partilederne har vel i denne sammenheng like stor taushetsplikt som Jon Fredrik Baaksaas i Telenor. Den kan brytes hvis noen absolutt må vite. I en samtale med NTB valgte Knut Arild Hareide å lette litt på sløret. «Vi går i alle fall ikke fysisk til verks på hverandre», sa han. Det er jo godt å høre. Hareide er garantert glad for at de klarer å løse problemene de har på det verbale plan.