Aktuelt

KRITIKK: Faren for fall, underernæring og feil legemiddelbruk er for stor i eldreomsorgen, mener Riksrevisjonen, som mener pasientsikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.

– Sikkerheten i eldreomsorgen er for dårlig

Riksrevisjonen er bekymret for kvaliteten i eldreomsorgen. Særlig er utfordringene store når det gjelder sikkerheten til eldre pasienter.

Publisert Sist oppdatert

Riksrevisjonen har gått kvaliteten og tilgjengeligheten i kommunenes eldreomsorg etter i sømmene for perioden 2014–2018. I en rapport som ble lagt fram tirsdag, er konklusjonen at det er fortsatt er store utfordringer, trass i en rekke reformer de siste årene, særlig når det gjelder ernæring, medisinbruk og skader i forbindelse med fall.

Men først og fremst skorter det på kunnskap, mener Riksrevisjonen – som ber kommunene forberede seg langt bedre på den forestående eldrebølgen.

Store sikkerhetsutfordringer

BEKYMRET: Riksrevisor Per-Kristian Foss er bekymret for pasientsikkerheten i eldreomsorgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto Vidar Ruud / NTB scanpix

Et av hovedfunnene i rapporten er at eldre blir tildelt helse- og omsorgstjenester uten at deres behov og ønsker er utredet.

– Begynn med å spørre den enkelte hva han eller hun trenger, oppfordrer riksrevisor Per-Kristian Foss.

En særlig bekymring knyttes til pasientsikkerheten, spesielt underernæring og overdreven medisinbruk. Den er «alvorlig», noe som er den nest skarpeste kritikken Riksrevisjonen kan komme med. I tillegg er fall en vanlig årsak til at eldre skader seg og må legges inn på sykehus eller i sykehjem.

– Dette er alvorlig, og det har vært slik en del år. Mange kommuner kan gjøre noe med det ved å organisere arbeidet på andre måter og ta i bruk anbefalte pasientsikkerhetstiltak, understreker Foss.

Mangler kunnskap om kvalitet

Staten kritiseres også for å mangle kunnskap om hva som faktisk gir kvalitet i eldreomsorgen. Det er «kritikkverdig» at arbeidet ikke er kommet lenger, mener Riksrevisjonen.

– Det er utviklet for få indikatorer. Vi vet spesielt lite om kvaliteten på hjemmetjenestene. I tillegg gjennomfører fylkesmennene få tilsyn, og det forskes lite, sa prosjektleder Cathrine Neergaard da hun presenterte rapporten tirsdag.

– Jeg er overrasket over hvor lite staten faktisk vet om emnet, sier Foss.

Samtidig er ikke bildet helsvart, framholder han.

– Mange kommuner gjør det veldig bra, noen gjør det dårlig, mens mange er i mellomsjiktet. Men det er alvorlig fordi staten skal sikre at alle har samme rettigheter, sier Foss.

Dette er en hard dom over regjeringens eldrepolitikk.

Opposisjonspartier reagerer

Både Senterpartiet og SV reagerer sterkt på rapporten.

– Dette er en hard dom over regjeringens eldrepolitikk. Dette viser at de har mistet grepet og er mer opptatt av ideologiske symboltiltak enn av hva som faktisk skal til for å sikre eldre et trygt omsorgstilbud, sier Sps Kjersti Toppe til NTB. Hun krever at eldreminister Åse Michaelsen (Frp) kommer på banen.

– Hun har ikke tatt tak i eldreomsorgens virkelige utfordringer. Stortingsmeldingen «Leve hele livet» er uten tiltak og vil ikke bedre pasientsikkerheten, mener Toppe.

Et forslag fra SV og Sp om en full gjennomgang av menneskerettssituasjonen på norske eldrehjem ble tirsdag nedstemt i Stortinget.

Lærer ikke av hverandre

Rapporten avdekker også at bare én av tre kommuner deltar i læringsnettverk for å forbedre pasientsikkerheten og at ikke alle kommuner benytter seg at det statlige pasientsikkerhetsprogrammet.

Lite kontinuitet blant ansatte på grunn av høyt sykefravær og omfattende bruk av deltidsstillinger, slik at mange ulike personer følger opp én bruker, samt en stor andel ufaglærte i eldreomsorgen, trekkes også fram som en utfordring for pasientsikkerheten.

Powered by Labrador CMS