Samfunn

Finansminister Siv Jensen (Frp) i vandrehallen i Stortinget.

Siv Jensen får kritikk av Stortinget

Publisert Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen får kritikk av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for sin håndtering av omorganisering i SSB.

Komiteen bestemte seg under et møte tirsdag ettermiddag 20. mars for følgende vedtak:

«Stortinget finner finansministerens embetsutøvelse ved behandlingen av sak om håndteringen av omorganiseringen i SSB kritikkverdig».

Jensen kritiseres for en rekke forhold som er belyst over tre høringsrunder den seneste tiden, inkludert manglende informasjon til Stortinget og detaljstyring av det som skal være et uavhengig byrå.

– Vi har landet på at det er grunn til å fremme kritikk for håndteringen av saken. Der er det et flertall både i komiteen og i stortingssalen, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Alle partier over sperregrensen er representert i komiteen. Kun Høyre og Frp stemte mot kritikk av Jensen, og dermed er det også flertall på Stortinget for kritikken. Vedtaket er et såkalt «daddelvedtak» eller «kritikkvedtak», som er den sterkeste form for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes har vært komiteens mest fremtredende kritiker av Jensen underveis i SSB-saken, og sier til NTB at det er «høyst uklart» om finansministeren snakker sant. Han stiller seg likevel bak flertallets kritikk.

– Det var viktig for oss å få et flertall i komiteen som klart og tydelig refser finansministeren for måten hun har forholdt seg til SSB og Stortinget på, og hvordan hun har opptrådt som statsråd, sier Knag Fylkesnes til NTB.

Ingen endring uten debatt

Komiteen vedtok også enstemmig at det ikke bør gjøres endringer i SSB før det har vært en demokratisk debatt om det. Komiteleder Andersen mener det forutsetter at det legges frem en sak for Stortinget.

Mandag denne uken la det regjeringsoppnevnte Statistikklovutvalget frem sine anbefalinger for SSB. Det er ventet at konklusjonene i deres rapport vil danne grunnlaget for både debatt og vedtak om eventuelle endringer.

I så fall ligger det an til å styrke byråets faglige uavhengighet ved å erstatte dagens styre med et råd. Samtidig ønsker utvalget at SSB fortsetter med forskning og analyse.

Powered by Labrador CMS