Nyskaping
Skal etablere verdens første rendyrkede fartøykonsept
Forskningsrådet bevilger penger til økt produksjon av tang og tare i Norge.
Det åpnes for nye muligheter innen norsk leverandørindustri. I samarbeid med teknologibedrifter innenfor fiskeri, havbruk, landbruk og offshorenæringen vil Møre Maritime utvikle fartøy, teknologi og utrustning for å håndtere industriell produksjon, høsting og lagring av tare. Bedriften har nå fått sin søknad om prosjektstøtte på 8,7 millioner kroner fra Forskningsrådets havteknologisatsing innvilget, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.
– Prosjektet skal etablere verdens første rendyrkede fartøykonsept for industriell taredyrking, sier daglig leder Svein Knudtzon Waagbø ved Møre Maritime AS. Dette skal de gjøre i samarbeid med en rekke leverandørbedrifter med ulik teknologikompetanse og forskningspartnere fra Sintef Fiskeri og havbruk samt NTNU.
Møre Maritime satser internasjonelt med dette prosjektet. Planen er at bedriften, i løpet av tre år, tar sikte på å utvikle ny teknologi og nye løsninger som er spesialisert for dyrking og håndtering av tare, slik at dette kan industrialiseres.
– Ambisjonen er å bli en ledende utstyrsleverandør for en voksende tarenæring, på samme måte som bedriften tidligere har bygd seg opp innenfor tradisjonelt havbruk, forklarer Waagbø.
Havteknologisatsing
Fiskeriminister Per Sandberg er begeistret for prosjektet, og har tro på at det kan kaste av seg:
– Dette er et veldig spennende prosjekt. Tare kan bli stort i den nye norske havøkonomien, sier han til nettstedet.
Han påpeker at Norge har verdensledende selskaper, ledende forskningsmiljøer samt store havområder med rike biologiske ressurser.
– Norge har de beste forutsetninger for å legge til rette for vekst i havnæringene, sier fiskeriministeren.