Europa
Skal gjøre EU mer demokratisk
Med norsk støtte skal det sivile samfunn få mer innflytelse over utformingen av lover og regler i EU.
Det skriver regjeringen på sin Europaportal.
Det sivile samfunn over hele Europa ønsker å bli hørt og få mer innflytelse over utformingen av lover og regler i EU. Med norsk støtte har de nå laget en plan for hvordan de skal få det til.
– Samarbeid mellom det sivile samfunn og myndigheter spiller en avgjørende rolle i velfungerende demokratier. Veikartet som dere vedtar i dag, legger grunnlaget for å styrke dialogen og involvering av innbyggere i Europa i EUs beslutningsprosesser, sa statssekretær Ingvild Stub i sin hilsningstale under konferansen i Riga 2-3. mars.
Dette er den største mønstringen av det sivile samfunn under Latvias EU-formannskap og er gjort mulig med norsk finansiering gjennom EØS-midlene.
Formålet med konferansen var å ta Lisboa-traktaten på ordet. Den slår fast at EUs innbyggere og deres interesseorganisasjoner skal bli hørt og involveres i beslutningsprosesser både lokalt, nasjonalt og i EUs institusjoner.
Etter to dager med arbeidsgrupper, innlegg og diskusjoner, ble deltakerne på konferansen enige om et veikart for hvordan de skal jobbe fremover for å styrke dialogen mellom innbyggere og beslutningetakere i EU på alle nivåer.
Ifølge veikartet bør dialogen styrkes langs tre hovedspor:
- I medlemslandene med interesseorganisasjoner og det sivile samfunn
- På EU-nivå med interesseorganisasjoner og det sivile samfunn
- Gi alle innbyggere muligheten til å gi tilbakemelding på saker EU jobber med