Samfunn
Skarpe protester mot endringer i SkatteFUNN
Legemiddelindustrien advarer mot svekket konkurransekraft, NHO frykter for samarbeidet med forskningen og gründere er redde for å miste en lukrativ ordning.
Fredag 2. august går fristen for å uttale seg om de foreslåtte endringene i SkatteFUNN-ordningen ut.
Ordningen gir bedriftene totale skattefradrag for FOU-investeringer på over fem milliarder kroner årlig og er svært populær blant brukerne.
I første omgang er det snakk om mindre vridninger, men for enkelte bedrifter vil det kunne være snakk om betydelige beløp.
Grunnlag
Etter dagens regelverk kan bedriftene fradragsføre inntil 25 millioner kroner for kostnader til egenutførte FOU-prosjekter og 50 millioner for kostnader til FOU-prosjekter utført av forskningsinstitusjoner godkjent av Norges Forskningsråd eller i samarbeid med disse.
Forslag: Redusere maksimalt fradragsgrunnlag per skattepliktig til 25 millioner kroner.
Legemiddelindustrien er svært kritiske til den nye grensen.
I sitt høringssvar skriver de at bransjen kjennetegnes ved lange utviklingsløp, gjerne over 12 år fra ide til produktet er på markedet. Medlemmene deres bruker ordningen når legemiddelselskaper støtter kliniske studier - som gjerne kan koste 100 millioner kroner eller mer.
Et lavere fradragsgrunnlag vil dermed legge klare begrensninger på denne praksisen.
I tillegg legges det opp til at FoU utenfor EØS ikke lenger skal kvalifisere til fradrag. Også dette vanskeliggjør ting for helseindustrien - hvor stadig mer av utviklingsarbeidet skjer land utenfor Europa.
«Dette kan ha negative effekter siden gjennomføringen av denne typen kliniske studier er helt avgjørende for utvikling av nye legemidler og kostnadene for kliniske studier typisk utgjør hoveddelen av en slik oppstartsbedrifts kostnader», heter det i høringssvaret fra Legemiddelindustrien som mener endringene svekker konkurransekraften i helseindustrien.
NHO mener endringen av fradragsgrensen er et feilgrep og at bedriftenes muligheter til å samarbeid med de beste forskningsmiljøene ikke bør begrenses.
– Vi opplever at endringene som er foreslått, representerer en svekkelse av ordningen for de fleste brukere, skriver Monica Vaksdal i gründerbedriften Think Outside.
Norsk Industri deler NHOs syn på kutt i maksimalt fradrag, og begrunner det slik: «Det er nettopp i disse store prosjektene vi har størst samfunnsnytte av ordningen».
Prosentsats
Dagens regelverk gir fradrag med 18 prosent av kostnadene til godkjente SkatteFUNN-prosjekter, med mindre bedriftene faller inn under definisjon av små og mellomstore bedrifter, da gis det 20 prosent.
Forslag: Øke fradragsprosenten til 25 prosent for samarbeid eller nye brukere
NHO er også motstander av at nye bedrifter i Skattefunn skal få en fradragsprosent på 25 de tre første årene, og støtter heller en felles fradragssats for alle selskaper.
Norsk Industri mener samarbeidet mellom akademia og avansert industri i seg selv er et mål for å sikre langsiktig konkurransekraft for teknologimiljøer i Norge.
Timesats
Der hvor det ligger an til at ordningen utvides, er NHO mer positive.
I dag er det satt et maksimaltak på beregninger av pesonalkostnader og indirekte kostnader knyttet til godkjente prosjekter med 1850 timer per år og en timesats på 600 kroner per time.
Forslag: Øke timesatsen til 700 kroner pluss årlig justering.
Samtidig foreslår Finansdepartementet at satsen ikke økes mer enn til 650 kroner for at endringene skal bli provenynøytrale.
NHO mener man har gode argumenter for å øke til 700 og innføre årlige justeringer. «Fradragene bør is tørst mulig grad gjenspeile bedriftenes reelle lønnskostnader, noe som tilsier at timesatsen ikke bør avvike nevneverdig fra gjennomsnittlig timelønn», heter det i høringssvaret.