Samfunn

Et familiemedlem av El Chapo viser frem en gullpistol som var tenkt som gave til kartel­l­lederen, men så ble han fengslet. På pistolen står det 701, et symbol på at El Chapo var ­verdens 701. rikeste.

Skjelettets hjerte

Hvert tredje drap i verden begås i ­Latin-Amerika, hvor kun åtte prosent av jordas befolkning bor. Hva er ­årsaken? Journalist Magnus Boding Hansen opp­søker de kriminelle ­kartellene i fjellene for å finne svar.

Publisert Sist oppdatert

To hvite pickuper blokkerer veien. Jeg kjører inn til siden. 15 menn med ville øyne og finlandshetter peker med sine lange rifler mot meg. Jeg befinner meg på en mørk landevei et sted mellom Culiacán og La Tuna i den nordvestlige meksikanske delstaten Sinaloa.

Kartellene er en åpenbar hovedmistenkt når man prøver å svare på hvordan Latin-Amerika ble verdens mest voldelige kontinent: I noen land anslår eksperter at mer enn halvparten av drapene begås av organiserte kriminelle. Mange steder er kartellene sterkere enn staten, og spesielt Sinaloa er mytologisk. Sinaloa er for organisert kriminalitet det Vatikanet er for den katolske kirken. Sinaloakartellet anses av USA som verdens mektigste kriminelle kartell og antas å være til stede i 70 prosent av verdens land.

Kokainen i København har vært gjennom deres hender. Hasjen i USA transporteres gjennom deres tunneler.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS