Internasjonalt

Skjør fred bak høye murer

«Jeg kan ikke tro nyhetene i dag. Jeg klarer ikke å lukke øynene og få dem til å forsvinne. Sunday Bloody Sunday», synger Bono i U2 i sin mest kjente politiske sang. Mer enn 40 år etter den blodige søndagen bygges det stadig flere, lengre og høyere murer i Nord-Irland.

Publisert Sist oppdatert

Bloody Sunday er dagen da 14 mennesker i en borgerrettighetsmarsj ble skutt og drept av britiske soldater i en liten by i Nord-Irland i 1972. Etter at Good Friday Agreement ble undertegnet i 1998, har det vært stille i nyhetene om denne regionen av Storbritannia. Etter 30 år med voldelige konflikter under «The Troubles», årene 1968 – 1998, der flere tusen mennesker ble drept, var endelig fredsprosessen i gang.

Derfor skvatt vi i godstolen i vinter da Dagsrevyen meldte at nå marsjerer protestantene i Belfasts gater igjen. De er rasende fordi bystyret har vedtatt at det ikke lenger skal flagges med det britiske flagget alle dager i året, bare på spesielle dager. Og igjen ser vi voldelige sammenstøt mellom katolikker og protestanter flimre over skjermen.

Les reportasjen om segregering, sosiale problemer og spenninger mellom protestanter og katolikker i Nord-Irland i Velferd 2–2013.Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Powered by Labrador CMS