Europa
Slik er det omdiskuterte gass-brevet
Sikker gassforsyning står sentralt når EU den kommende tida skal utforme sin nye energipolitikk. Den norske regjeringa har gjort det klinkende klart at den står klar med store gassreserver – mot forsikringer og signaler fra Europakommisjonen.
Den europeiske unionens første store energiprosjekt i 2016 blir en såkalt «vinterpakke», som skal gi ekstra sikkerhet for energiforsyning til europeiske land i de kalde månedene. Prosjektet ble satt i gang i kjølvannet av Russlands annektering av Krim, og den usikre situasjonen det skapte, gjennom trusler om å stoppe gasstilførselen fra stormakten til Europa.
Russland er det desidert største og viktigste landet for gasstilførsel til Europa, spesielt de øst-europeiske landene. Som en god nummer to på listen kommer Norge, før Algerie.
I et brev datert 29. januar til EU-kommisær Miguel Arias Cañete, som har ansvar for energi- og klimaspørsmål, og visepresident i EU-kommisjonen Maroš Šefčovič, som leder den såkalte energi-unionen, gjør norske politikertopper det klart at de har tilgang på store gass-ressurser, vil ha det i mange år framover, og at den er tilgjengelig for eksport til unionens medlemmer.
- Norge er en langsiktig, pålitelig leverandør av naturgass til EU – og vil fortsette å være det. Kun én tredel av Norges estimerte gassressurser har blitt produsert de seneste 45 åra. Dermed har Norge store gassressurser gjenstående. De neste 20 åra forventer vi produsere ytterligere én tredel av våre gassressurser. Dette setter igjen én tredel for eksport etter 2035, slås det fast i brevet, som er undertegnet av olje- og energiminister Tord Lien, klimaminister Vidar Helgesen, og EU/EØS-minister Elisabeth Aspaker.
Men det krever snarlig handling fra kommisjonens side, påpekes det mot slutten av brevet. Blant annet retter brevets undertegnede søkelyset på at det er kommersielle aktører som står for utforsking, utvikling, produksjon, og salg av petroleumsressursene.
- Ekstra kapasitet for gasseksport fra Barentshavet vil avgjøres det kommende tiåret. Denne framtidige utvidelsen kan enten være en utbygging av LNG-kapasiteten (flytende naturgass, journ. anm.) med fleksibel destinasjon, eller en rørforbindelse til Europa, skrives det, med følgende oppfordring:
- Slike utvidelser krever betydelige forhåndsinvesteringer. Selskaper som investerer i denne kapasiteten vil gjøre et valg basert på kommersielle interesser, inkludert prospekter om gasseksport til Europa.
Avslutningsvis påpekes det at utrullingen av «vinterpakken», som skal skje i februar, kommer til å skape en viktig debatt om rollen gass spiller for den europeiske økonomien.
- En klar melding fra kommisjonen om at naturgass forblir viktig for EUs energimiks i mange år, vil være et kjærkomment signal til gassinvestorer i Norge, som vurderer prosjekter som vil koble dem til det europeiske markedet.