Samfunn

Slik kan du beskytte deg mot kortsvindel i utlandet

67 prosent av nordmenn er bekymret for kortsvindel når de reiser, ifølge ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen viser videre at hver fjerde nordmann har blitt utsatt for kortsvindel minst en gang i løpet av livet.

– Det er viktig å være oppmerksom på kortsvindel både når du er hjemme og i utlandet. Det er imidlertid svært viktig å være oppmerksom på at svindlere enkelt kan skimme et kontaktfritt kort, bare ved å stå ved siden av deg og bruke en mobiltelefon, sier Björn Granberg, sikkerhetsekspert hos SkimSafe som leverer utstyrt som skal redusere faren for at kort blir skimmet.

Det er noen forskjeller mellom generasjonene. Totalt 49 prosent i alderen 51-65 sier at det er når de betaler med et kort på en restaurant, de føler seg mest utsatt for svindel.

Aldersgruppen 18-30 ikke så bekymret når de er ute og spiser. Tilsvarende tall er bare 19 prosent. De yngre er mer bekymret når de trekker penger i en minibank. Så mange som 45 prosent oppgir denne årsaken.

Undersøkelsen viser også at flertallet av nordmenn aktivt beskytter seg mot kortsvindel.

Ikke overraskende er det vanligste å beskytte PIN-koden.

Det er også vanlig å ikke gi fra seg kortet sitt når man for eksempel betaler på en restaurant. Det står for seks av ti nordmenn. Mange velger også å alltid beskytte CVV-koden og unngå minibanker som de ikke gjenkjenner.

Tipsene fra SkimSafes sikkerhetsekspert for hvordan du kan beskytte deg mot kortsvindel i sommer

  1. Forhindre trådløs skimming: Beskytt bankkortet ditt ved hjelp av et beskyttelseskort som inneholder en såkalt støysender. Dette består av en chip og en antenne som sammen skader et beskyttende elektromagnetisk felt rundt bankkortene. På denne måten beskyttes kontoopplysningen dine mot skanning. En beskyttelse av denne typen kan beskytte opptil åtte bankkort, og kan plasseres sammen med disse i lommeboken.

  2. Unngå minibanker som du ikke kjenner igjen: Minibanker kan enkelte ganger være manipulerte. Hvis du syns at tastaturet ser annerledes ut, eller om kortleseren er litt løs så er det bedre å velge en annen minibank.

  3. Ikke forlat stedet hvis kortet setter seg fast i automaten: Hvis du skulle være uheldig, og kortet setter seg fast i automaten, så er det viktig at du ikke forlater stedet. Ta derimot kontakt med banken med en gang. Hvis noen bak deg tilbyr seg på hjelpe deg med å få ut kortet, er det best å takke nei. Det kan være en bedrager som er på jakt etter koden til kortet.

  4. Beskytt kodene dine: Oppgi aldri koden din, og sørg for at du beskytter den når du bruker kortet. Det er også viktig at du ikke oppbevarer kort og kode på samme sted. Sørg for at du har forskjellig passord til forskjellige steder som f.eks. Vipps og BankID.

  5. Kontroller kjøpene og uttakene dine: Ha en oversikt over hva det er som skjer på kontoene dine, slik at du ikke går glipp av uttak eller kjøp som noen annen har gjort.

  6. Reager raskt: Hvis du skulle miste bankkortet ditt, eller koden din, er det viktig å reagere raskt. Sperr kortet og anmeld det. Alle banker har en sperretjeneste som du kan ringe døgnet rundt.

  7. Bruk aldri BankID over telefon: En del bedragere ringer deg opp via telefonen, og hevder de er fra banken eller skatteetaten. De ber deg deretter legitimere deg med BankID, noe du aldri skal gjøre over telefonen. Personen kan ha registrert personnummeret ditt på sin mobil, og bedt om en innlogging via BankID. Ved å legitimere deg så hjelper du bedragerne til å få tilgang til kontoen din.

Powered by Labrador CMS