Samfunn

Måtte gjennom caseløsning.

Slik rekrutteres en oljefondsjef

400 kandidater ble undersøkt. Tangen måtte løse caseoppgave på intervjuet.

Publisert Sist oppdatert

Representantskapet til Norges bank har i en rekke spørsmål bedt om forklaring på ansettelsen av Nicolai Tangen som leder for Oljefondet.

I et av spørsmålene får vi en unik innsikt i arbeidet som har ledet frem til ansettelsen.

Som svar til at representantskapet ba om en oversikt over de intervjuer, bakgrunnsjekker og referansesjekker som er gjennomført for å sikre samsvar mellom krav til kvalifikasjoner og faktiske kvalifikasjoner, har hovedstyret i sentralbanken lagt frem arbeidet til hodejegerne som har stått for rekrutteringen.

Det er ikke lite.

Rekrutteringsbyrået Russel Reynolds Associates (RRA) ble valgt etter en ordinær anbudskonkurranse. Ifølge hovedstyret skåret de høyest av tilbyderne på både kvalitet og pris. RRA hadde også en rammeavtale med NBIM fra før.

I et møte 9. januar 2020 ble ansettelsesutvalget gitt en særskilt fullmakt til å lede an, anbefale og sluttføre ansettelsesprosessen. Utvalget bestod av sentralbanksjef Øystein Olsen, visesentralbanksjef Egil Matsen og hovedstyremedlem Kristine Ryssdal som senere erklærte seg inhabil og ble erstattet av professor Helene Ulltveit-Moe.

I dette møtet ble man enige om annonseteksten og stillingens kravspesifikasjon:

«Stillingen som daglig leder krever god samfunns- og rolleforståelse, gode lederegenskaper samt god kunnskap om kapitalforvaltning og det globale finansmarkedet. Vedkommende må ha sterke analytiske evner, gode samarbeidsegenskaper og høy personlig integritet.»

. RRA gjennomførte i alt 24 forankringssamtaler med ulike aktører i sfæren rundt Norges bank forut for hovedstyrets vedtak.

Det ble kartlagt 200 personer. 23. januar hadde ansettelsesutvalget en liste med 41 kandidatprofiler som ble snevert inn til 26 kandidater.

27 prosent av disse var kvinner.

Deretter ble listen redusert til 18 kandidater. 7. februar presenterte RRA en skriftlig evaluering av intervjuene hvor man vektet kandidatenes kvalifikasjoner. Så valgte man ut 7 kandidater til førstegangsintervju.

Det var kun medlemmer av ansettelsesutvalget som deltok under intervjuene.

Etterpå fikk kun to kandidater oversendt tilbud om dybdeintervju med løsning av caseoppgaver. Intervjuene ble ledet av RRA teamets psykolog.

Ansettelsesutvalget møtte deretter begge kandidatene til andregangsintervju i begynnelsen av mars med caseoppgave. Det fulgte med en 11-siders rapport fra RRA på hver av de gjenstående kandidatene til dette intervjuet.

5. mars presenterte ansettelsesutvalgets leder Øystein Olsen de to finalekandidatene for hovedstyret. Olsens foretrukne kandidat var Tangen, som også ble enstemmig tilsluttet av hovedstyret.

Tangen hadde oppgitt 11 referanser som ble intervjuet i etterkant. 7 av disse hadde deltatt på drømmeseminaret.

Referansene ble spurt om egen relasjon til Tangen og om en vurdering av hans faglige kvalifikasjoner, drivkraft, integritet og lederegenskaper. Videre ga de sine tanker om Tangens holdnigner til likestlling og inkludering, relasjoner og interessehåndtering og stressadferd.

Selvsagt fikk de også standardspørsmålet: Hva er hans negative sider, om noen?

Ifølge hovedstyret bekreftet referansene inntrykket ansettelsesutvalget hadde fra intervjurundene.

Powered by Labrador CMS