Samfunn
Slik vil industrien få fortgang på en norsk hydrogensatsing
Vil ha langsiktige avtaler med EU og mer offentlig-privat samarbeid.
Norsk industri spør seg stadig om hvordan Norge kan ivareta sin posisjon som energinasjon i en verden som etterspør stadig mer fornybar energi og teknologi.
Så langt er det kommet to svar på det spørsmålet, hydrogenproduksjon av norsk gass (blått hydrogen) og havvind.
Et arbeidsutvalg bestående av flere aktører i den norske olje- og gassindustrien, blant annet Equinor, TechnipFMC, Kongsberg Maritime og Aker BP presenterte tidligere i år en Konjunkturrapport. Nå har to underutvalg sett nærmere på hydrogen og havvind.
- LES OGSÅ | Alle våre saker om hydrogen
I hydrogenutvalgets rapport heter det at Norge kan tilby tilgang på gassrørledninger, reservoarer for deponering av CO2, prosessindustri som kan konvertere ren hydrogen til ammoniakk, samt en leverandør- og teknologiindustri som muliggjør en slik rask oppbygging.
«Vi bør også ta innover oss at innen 2050 er det mulig at selv blått hydrogen ikke er ønsket av våre kunder i enden av dagens rørledninger, og at vår eksport av hydrogen innen den tid bør være faset over til grønn hydrogen, produsert fra norske offshore vindressurser», heter det i rapporten som vektlegger behovet for et tidlig hjemmemarked for både havvind, hydrogen og grønn prosessindustri.
Jobb mot EU
Utvalget tar blant annet til orde for å føre en aktiv industripolitikk opp mot EU-systemet. Tanken er at man ved å lære fra perioden da det norske gasseksport-systemet ble etablert, vil man kunne få avtaler om fremtidig eksport av fornybar strøm og hydrogen med EU. Dette vil da gi mer langsiktighet – noe det er for lite av i dag.
Offentlig privat samarbeid
Fordi en omlegging av energisystemet vil innebære enorm kompleksitet, mener utvalget det taler for det de omtaler som Joint Industry Project med offentlige og sentrale industrielle aktører som deltakere.
Målet skal være at et slikt samarbeid skal berede grunnen for å tiltrekke energiintensiv industri til Norge. Utvalget ser for seg man skal fortsette å tilby store mengder ren energi til konkurransedyktige betingelser.
5 anbefalinger
1) Etablere ordninger for å sikre langsiktighet og forutsigbarhet for hydrogen på både produsent- og konsumentsiden
2) Etablere langsiktige støtte- og garantiordninger for investering og drift slik at private aktører oppnår en akseptabel avkastning på omlegging til ren produksjon.
3) Aktivt benytte det offentliges innkjøpsmakt til å skape et marked for hydrogenløsninger.
4) Føre en aktiv industripolitikk mot EU.
5) Etablere et offentlig-privat samarbeid.