Samfunnsansvar
Slik vil regjeringen verne varslere
Regjeringen la i dag fram det de mener er «bedre rutiner for varsling, og bedre beskyttelse av kilder.»
Dagens varslingsreglement i arbeidsmiljøloven ble innført i 2007, og Norge ble dermed det første landet i Norden som fikk egne regler for vern av arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.
I dag, mandag 20. juni, kom regjeringens forslag for skjerping av reglementet.
– Vi ønsker å legge til rette for at arbeidstakere i større grad skal melde fra om kritikkverdige forhold slik at dette avdekkes. Dessverre ser vi at mange vegrer seg for å varsle om kritikkverdige forhold, ikke minst fordi de er redde for represalier, eller de vet kanskje ikke hvordan de skal gå fram. Lovverket må være tydelig og enkelt å forstå, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.
Der fremheves også fire konkrete endringer regjeringen ønsker å innføre:
-
Alle virksomheter med mer enn ti ansatte blir pålagt å ha varslingsrutiner. – Evalueringen av varslerinstitusjonen viser tydelig at det varsles mer og at varslerne blir behandlet bedre i virksomheter som har rutiner for varsling, heter det i uttalelsen fra regjeringen.
-
Innleid arbeidskraft skal også få et varslervern. – Varslervernet i arbeidsmiljøloven i dag gjelder kun for virksomhetens egne ansatte. Ettersom innleide ikke har ikke noe stillingsvern hos innleier vil innleide i dag kunne være i en særlig sårbar situasjon dersom de sier fra om kritikkverdige forhold, skrives det.
-
Myndighetene skal ha taushetsplikt om hvem som har varslet dem. – Terskelen for å varsle offentlige myndigheter skal være lav. I dagens regelverk kan det oppstå situasjoner hvor det er uklart om varslerens identitet kan hemmeligholdes. Når myndighetene pålegges taushetsplikt, håper vi flere vil våge å varsle.
-
Eget kapittel i arbeidsmiljøloven for varsling og varslere. – Regjeringen rydder opp og samler varslingsreglene i et eget nytt kapittel i arbeidsmiljøloven. Det skal være lett å finne fram til varslingsreglene. Et eget kapittel synliggjør også at dette er et viktig tema, heter det i pressemeldingen.
– Regjeringen vil også sette ned en bredt sammensatt ekspertgruppe som skal gjøre en mer grunnleggende gjennomgang av dagens varslingsregler, og komme med forslag til hvordan varslervernet kan styrkes ytterligere, sier Hauglie.