Samfunn

Mange småkommuner vil ikke slå seg sammen og valgdeltakelsen var lav mange steder. Det er fasiten etter at en rekke kommuner i landet stemte over kommunesammenslåing mandag. Her kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Småkommunene lite lystne på sammenslåing

Mange småkommuner vil ikke slå seg sammen, og valgdeltakelsen var lav da det mandag ble stemt over sammenslåing i en rekke kommuner. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er ikke overrasket over resultatene.

Publisert Sist oppdatert

I Møre og Romsdal ønsker både Molde og Kristiansund å bli storkommuner, men det ønsket ser det ut til at de er alene om siden flertallet i en rekke kommuner i fylket foretrekker å stå alene. I Tingvoll stemte for eksempel over 70 prosent for å fortsette som egen kommune, mens noe over 24 prosent stemte for en storkommune med Kristiansund, skriver Aura Avis.

I Vestnes stemte nær 60 prosent for at kommunen fortsetter på egne bein. Bare rundt 12 prosent ønsket sammenslåing med Rauma, skriverSunnmørsposten.

Hele 71 prosent av Moldes innbyggere sa ja til at kommunen slås sammen med de sju nabokommunene med deres by som kommunesenter, melder NRK.

Men naboene vil stå alene og flertallet av velgerne i for eksempel nabokommunen Fræna vil heller slå seg sammen med Eide i øst.

– Dette er et tydelig signal fra innbyggerne at de ikke ønsker å være en del av en storkommune i Romsdal, sier ordfører Tove Henøen (Sp).

Som å fri

– Dette er litt som å fri, og få nei, sier ordfører i Midsund Odd Helge Gangstad (Sp) til NRK. Innbyggerne i kommunen ville slå seg sammen med Aukra. Men der sa flertallet nei.

På naboøya Aukra var det bare 24 prosent som ønsket en sammenslåing, mens 60 prosent stemte for at kommunen skulle stå alene.

– Folk slår ikke stiften for storkommunen Romsdal. Jeg ser det som vanskelig å videre med det alternativet når innbyggerne gir så klare råd, sier ordfører Bernard Riksfjord (Ap) i Aukra.

Mens innbyggerne i Hemne i Sør-Trøndelag gjerne vil slå seg sammen med nabokommunen Aure over fylkesgrensen i Møre og Romsdal, er svaret tvert nei fra den andre kanten.

På motsatte fylkesgrense var situasjonen den samme i Selje kommune der innbyggerne også fikk spørsmål om hvilket fylke kommunen bør ligge i. Svaret var soleklare 71 prosent for Sogn og Fjordane, mens 24,4 prosent ønsket å flytte inn i Møre og Romsdal.

Lav valgdeltakelse

Ifølge kommunalminister Jan Tore Sanner (H) var resultatene fra folkeavstemningene som ventet. Han sier til NTB at han setter sin lit til at lokalpolitikerne vil arbeide videre mot sammenslåing. Han trekker fram at både Molde og Kristiansund vil ha storkommuner.

Sent mandag kveld viste de siste tallene fra den rådgivende folkeavstemningen i Rælingen om sammenslåing at 85 prosent av dem som hadde avgitt sin stemme, hadde svart nei.

Innbyggerne hadde valget mellom en sammenslåing med Skedsmo kommune, eventuelt med tillegg av nabokommunene Fet og Sørum, eller at kommunen fortsetter som egen kommune. Det var altså det siste alternativet de fleste foretrakk. Valgdeltakelsen lå på 27 prosent.

Nei takk var også svaret fra innbyggerne i både Hå og Klepp kommuner til en ny Jæren kommune. I Time var de mer positive der over 56 prosent svarte ja og nær 41 prosent nei.

I Fitjar kommune i Hordaland sa hele 80 prosent av innbyggerne nei til sammenslåing med Stord, mens resultatet i nabokommunen var resultatet motsatt. Knappe 19 prosent valgte å bruke stemmeretten sin på Stord.

Powered by Labrador CMS