Helse

FORVERRING: Koronapandemien har forverret situasjonen for menneskene som lever under elendige forhold i Moria-leiren på Lesvos.

Solberg avviser bønn om å evakuere barn fra Moria-leiren

Norske organisasjoner ber innstendig om at Norge evakuerer barn fra Moria-leiren i Hellas, men statsminister Erna Solberg sier nei.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har det kommet stadig sterkere krav om at Norge må bidra til å evakuere barnefamilier som lever under elendige forhold i Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

Et stort antall organisasjoner har samlet seg om et opprop der de ber norske politikere om å bidra til å evakuere barna fra de umenneskelige og utrygge forholdene de lever under.

Organisasjonene erkjenner at Norge og andre land nå står i en ekstraordinær og krevende situasjon og at store deler av statsapparatet jobber døgnet rundt for å håndtere situasjonen. Likevel mener de koronapandemien gjør at det er et akutt behov for handling.

«Alle forstår at det er en krevende tid. Men for menneskene som sitter fast i flyktningeleirer, representerer det nye viruset enda en økt fare. Karantene og strenge hygienerutiner som vi benytter for å beskytte oss selv og andre, er umulig å håndheve og de som bor der har ikke mulighet til å beskytte seg mot viruset. Og få, om noen, vil motta adekvat behandling», skriver de i oppropet.

«Selv om barn ikke er mest utsatt for COVID-19, bor det kronisk syke barn i leirene som har store behandlingsbehov. Et akutt virusutbrudd vil kunne beslaglegge den lille helsehjelpen som fins. I tillegg blir barn utsatt hvis omsorgspersonene deres blir syke eller dør», påpeker organisasjonene.

Advarer om humanitær katastrofe

Redd Barna er en av organisasjonene som står bak oppropet.

– Vi ber innstendig om at Norge bidrar til å evakuere barna fra Moria. Uten tilgang til medisinsk behandling, rent vann og mulighet for isolering, kan spredningen av korona føre til en humanitær katastrofe og liv gå tapt, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i en uttalelse på organisasjonens nettsider.

De greske leirene ble bygd for 6.000 mennesker, men huser nå 42.000. En av tre er barn, og de fleste av barna er yngre enn tolv år, påpeker organisasjonen.

– Vi kan alle kjenne på at vi har nok med vårt nå. At vi må bruke alle ressursene våre på å løse koronakrisen nasjonalt. Men vi kan ikke lukke øynene for flyktningkatastrofen som utspiller seg på vårt eget kontinent, sier Lange.

Solberg sier nei

Så langt har organisasjonene talt for døve ører.

Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å hente noen fra Moria-leiren i Hellas, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

– Vi henter heller ikke kvoteflyktninger for øyeblikket, selv om vi skal det. Det er fordi vi er belastet i systemet vårt med alt det andre som foregår, sier Solberg.

– Vi har gitt penger blant annet til å flytte enslige mindreårige til egne mottak på fastlandet sånn at barna får et annet tilbud enn å være i leirene, tilføyer hun.

Powered by Labrador CMS