Samfunn

Statsminister Erna Solberg (H) skal besøke USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

Solberg tror Norden er viktig for USA

Nordområdene står øverst på arket for Erna Solberg når hun tropper opp i Det hvite hus.

Publisert Sist oppdatert

Fredag tar president Barack Obama imot Norges statsminister og de andre nordiske lederne til et toppmøte i Det hvite hus i Washington.

«Koordinering av arktiske spørsmål» er blant temaene amerikanerne har satt på dagsordenen sammen med sikkerhetsspørsmål og klima, og det er også hovedsaken for Solberg (H).

– Mitt mål er det jeg oppfatter som svært viktig i sikkerhetspolitikken for Norge, og det er oppmerksomhet om den maritime, atlantiske dimensjonen. Det er viktig å minne om dette områdets betydning i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier hun til NTB.

Synlig

Statsministeren kommer også til å bruke anledningen til å minne om norsk posisjon utenfor EU.

– Vi er opptatt av at amerikanerne skal huske på kontakten til Norge. Det er viktig for oss å være synlige, for ofte ses Europa som EU fra amerikansk side, sier Solberg.

– Når EU og USA forhandler om en frihandelsavtale, er det spesielt viktig. For hvis ikke kan vi risikere at vi får noen negative konsekvenser av en slik avtale.

Solberg tror møteinnkallelsen gjenspeiler at USA «er opptatt av å sikre godt vennskap med likesinnede land», og hun tror Norden oppfattes som viktige alliansepartnere for mye av Obamas dagsorden.

Hun mener det kan gi en styrke å holde møtet sammen med likesinnede nordboere, men hadde heller ikke hatt noe imot å ankomme Det hvite hus alene.

– Det er alltid gjevest å få lov til å komme alene, men da hadde man nok ikke fått 90 minutter og en stor middag, sier Solberg om hvordan toppmøtet mellom USA, Norge, Island, Sverige, Danmark og Finland avsluttes med stor festivitas.

Sikkerhet

Det hvite hus har erklært at fredagens samling understreker USAs «fortsatte engasjement for europeisk sikkerhet».

USA har i årevis vært Europas sikkerhetsgaranti. Men nå har Republikanernes sannsynlige presidentkandidat, Donald Trump, skapt tvil om det engasjementet ved å si at amerikanerne må bruke mindre penger på NATO.

– Jeg tror ikke vi kommer til å se et USA som går ut av NATO, sier Solberg.

– Vi har et mer uforutsigbart og mer selvbevisst Russland, som USA fortsatt kommer til å være opptatt av. Og da er nabolaget til Russland utrolig viktig.

– Og Europa er fortsatt de beste allierte de har på nesten alle internasjonale spørsmål de er opptatt av, sier statsministeren og mener en diskusjon om mindre internasjonalt engasjement er mer regelen enn unntaket i amerikanske presidentvalgkamper.

Powered by Labrador CMS