Næringsliv

I løpet av dette tiåret vil det være solceller på nesten alle tak i Tyskland, Italia og Spania, mener analytikere.

Solcellerevolusjonen er igang – denne gangen uten subsidier

Mens utviklingen av fornybar energi tidligere ble drevet frem av gunstige, europeiske subsider, er det nå flere internasjonale investorer som tror teknologien er klar for å stå på egne bein. Det skriver Financial Times.

Publisert Sist oppdatert

«Vi er kommet til et punkt der etterspørselen etter solcellerpaneler drives av økonomiske realiteter, og ikke lenger av subsidier», sier en finansanalytiker i Citigroup til Financial Times.

Innen slutten av dette tiåret vil nesten alle tak i Tyskland, Italia og Spania være dekket av solcellepaneler, ifølge analytikernes rapport.

Fremveksten av småskala solcellefabrikker på hvert tak er ikke uproblematisk for de store energileverandørene. Eon, den største strømprodusenten i Tyskland uttalte nylig at selskapet ikke ville oppnå resultatmålene sine på grunn av fremveksten av de nye, små konkurrentene.

Prisen på solanlegg har falt historisk, men de siste fem årene har prisene stupt med over 80 prosent, mye på grunn av subsidier overproduksjon i Kina. Mens de første anleggene kostet rundt 70 dollar per watt (i dagens pengeverdi), er kostnaden 80 cent per watt i dag.

Et uventet utfall er at myndighetene i Spania, som er det tredje største markedet for solceller i Europa, har foreslått en ny avgift på takinstallasjoner slik at folk må betale for energien som generes på deres eget tak.

I første omgang ligger de kanskje største utviklingsmulighetene i utviklingsland der strømnettet er mindre stabilt og mange er avhengige av dieseldrevne strømaggregater. Tyske Donauer har for eksempel installert D: Hybrid-systemet sitt som avløser aggregatene med solenergi og spart et sykehus på Haiti for opp til 150 000 euro i årlige dieselkostnader.

Powered by Labrador CMS