SSB

Illustrasjonsfoto.

Sosiale forskjeller fostrer psykiske problemer

Sosiale forskjeller øker sjansen for utvikling av flere velferdsproblemer. Uføre og arbeidsledige er spesielt utsatt for en opphopning av problemer, ifølge ny analyse.

Publisert Sist oppdatert

De seneste årene har vært krevende for mange nordmenn. Arbeidsledigheten har økt kraftig, og psykiske problemer omtales hyppig som et økende problem i befolkningen.

En fersk analyse fra SSB-forsker Anders Barstad slår fast at sjansen for å utvikle flere «velferdsproblemer» øker betraktelig om man først opplever ett element i livet som et problem.

– Er man først utsatt for et problem, øker sannsynligheten for at en også er utsatt for andre problemer, skriver Barstad, som mener enkelte grupper er langt mer utsatt for en opphoping av problemer enn andre:

– Gjennomgående bekreftes bildet av de sosiale forskjellene i problembelastning; det er framfor alt arbeidsuføre, arbeidsledige og enslige forsørgere som er utsatt. For den mest utbredte problemkombinasjonen, både vansker med helsa og med deltakingen i arbeidslivet, er lav utdanning sterkt utslagsgivende, skriver han.

I analysen legges det vekt på følgende «velferdskomponenter», og sammenhengen mellom disse:

  • Arbeidsliv

  • Helse

  • Økonomi

  • Sosiale relasjoner

  • Psykiske vansker

  • Nærmiljø

  • Bolig

Datagrunnlaget i hans analyse er hentet fra Levekårsundersøkelsen EUSILC 2013.

– En vanskelig økonomisk situasjon går særlig ofte sammen med andre problemer, mens vansker i bolig og bomiljø ser ut til å være mer «tilfeldig» fordelt, skriver Bolstad.

Den sterkeste problemsammensetningen er mellom psykiske vansker og en dårlig økonomi, tett etterfulgt av kombinasjonen dårlig helse og problemer på arbeidsmarkedet. Ifølge analysen er nedsatt helse og en marginal tilknytning til arbeidslivet den vanligste kombinasjonen av velferdsproblemer i befolkningen.

Utforsk: De vanligste kombinasjonene av velferdsproblemer i den norske befolkningen

– Det er en klar sammenheng mellom akkumuleringen av velferdsbelastninger og tilfredsheten med livet. Jo flere problemer, desto mindre tilfredshet. Det viser seg at av de sju belastningene, er det psykiske vansker som forklarer mest av variasjonene i livstilfredshet. Men også nedsatt helse, økonomiske vansker og sosial marginalisering har vesentlig betydning, ifølge Bolstad.

Selv om problemer fostrer problemer, fant SSB-forskeren få indikasjoner på at de forskjellige problemene forsterker hverandre, med unntak av samspillet mellom dårlig helse og svake sosiale relasjoner.

– Det er likevel all grunn til å tro at problemer i mange sammenhenger kan forsterke hverandre, mener forskeren, og viser til begrensningene i sin analyse.

Utforsk: Slik er sammenhengen mellom forskjellige velferdsproblem

Powered by Labrador CMS