Samfunn
SPD-lederne ber medlemmene stemme ja
SPD-ledelsen anbefaler medlemmene å stemme ja til å gå inn i en koalisjonsregjering når saken nå skal opp til uravstemning.
Det tyske sosialdemokratiske partiet SPD), starter tirsdag sin uravstemning for å avgjøre om partiet skal gå inn i en koalisjonsregjering med kristendemokratene i CDU og deres søsterparti CSU.
Dette er de samme partiene som var i regjering før det forrige parlamentsvalget i september i fjor.
SPD avviste tidligere regjeringssamarbeidet, men frykten for et nytt valg som kan gi det innvandrer- og EU-kritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) større oppslutning, fikk ifølge tyske kilder SPD på andre tanker.
Krisemåling
Det SPD frykter, viser seg på en fersk meningsmåling. Der får partiet en rekordlav oppslutning på 15,5 prosent. Det er 5 prosentpoeng lavere enn ved valgresultatet i fjor høst.
Høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) er dermed for første gang større enn sosialdemokratene SPD, viser målingen.
AfD går fram 1 prosentpoeng til 16 prosent på målingen som INSA har gjennomført for avisen Bild. SPD faller 1,5 prosentpoeng til 15,5 prosent.
Statsminister Angela Merkels kristendemokrater CDU går fram 2 prosentpoeng til 32 prosent.
Anbefaler medlemmene å stemme «ja»
Lederne i SPD anbefaler likevel de knapt 464.000 medlemmene som kan stemme ved uravstemningen, om å stemme ja til å gå inn i en koalisjonsregjering.
Avstemmingen varer fram til 2. mars, og resultatet ventes å være klart to dager senere.
Partilederne planlegger i perioden fram til avstemmingslutt å avholde sju regionale konferanser rundt om i landet for å forklare hvorfor de mener at sosialdemokratene er best tjent med en ny regjeringsperiode med Angela Merkel som kansler.
Den første konferansen fant sted i Hamburg denne helga. Her sa Andrea Nahles, som er nominert til å bli partileder, at hun er overbevist om at partiet vil bli med i regjeringen, ifølge DPA.
– Vi tror avtalen har en god del støtte.
Spetakkel i partiet
SPD gikk til valg under ledelse av Martin Shulz, men vant ikke over Angela Merkel. Han anbefalte da at partiet skulle bli i opposisjon og skape sin profil derfra.
Men da Merkels forsøk på å danne en regjering med to mindre partier slo feil, endret han mening og begynte likevel å forhandle. Han hadde tidligere sagt at han ikke ønsket en ministerpost under Merkel, men etter at avtalen var på plass sa han at han skulle bli utenriksminister.
Det førte til spetakkel i partiet og endte med at han droppet både ministerposten og ledervervet.
Midlertidig leder er Hamburgs tidligere borgermester Olaf Scholz, inntil Nahles offisielt velges som SPDs første kvinnelige leder i april.
Om SPD stemmer nei til å gå med på en koalisjonsregjering, må Tyskland kanskje gjennom et nytt valg. Eventuelt må landet, som er Europas økonomiske motor, drives av en minoritetsregjering.