Samfunn

Sporing av ansatte og utstyr i helsevesenet kan spare tid.

Sporing av ansatte: Vil spare 12 minutter per vakt

Ansatte og utstyr på danske sykehus utstyres nå med en databrikke slik at andre kan se hvor de befinner seg til en hver tid.

Publisert Sist oppdatert

Det er mulig opprøret mot målstyring i helsevesenet ikke har nådd Danmark, eller kanskje dette er et eksempel på riktig bruk av målstyring. Uansett er det antall skritt og minutter som skal kuttes der i gården.

Det er de kommende såkalte supersykehusene som skal prøve ordningen med sporing av folk of utstyr. Det skriver Ugebrevet A4.

Bagrunnen for nyvinningen er at studier har vist at leger og sykepleiere bruker 12 minutter i gjennomsnitt per vakt for å lete etter kollegaer og utstyr.

Ifølge Ugebrevet A4 har man ved sykehusbyggene i Aarhus, Odense og Aalborg allerede bestemt at sporingsteknologien skal være en del av hverdagen til de ansatte.

Aarhus har vært forsøkskanin og testet teknolgien det siste halve året.

– Personalet skal kunne finne hverandre raskt slik at de sparer mange skritt og unngår å måtte gå rundt forgjeves. På den måten unngår både ansatte og pasienter å kaste bort tiden, sier Jonny Olsson, programleder på Det Nye Universitetshospital i Aarhus til Ugebrevet A4.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Sykepleierne sier klart nei til sporingsbrikker.

– Brikker på utstyr gir mening, men sporing av mennesker er problematisk, for det er en kontrollinstans som ikke kan unngå å påvirke medarbeidernes adferd i hverdagen, sier formann i Dansk Sygeplejeråd Grete Christsensen.

Men ikke alle er like skeptiske. Avdelingssykepleier Susanne Buch Vinter har jobbet med lignende sporingsteknologi siden 2012. Hun mener erfaringene er gode.

– Før brukte vi masse tid på å finne hverandre på avdelingen. Det er en lettelse når vi i dag kan finne hverandre lettere, sier hun til Ugebrevet.

Powered by Labrador CMS