pandemi

Jakob Ingebrigtsen etter semifinale i 1500m for menn på Olympic Stadium under OL i Tokyo 2020

Sportsnæringen og megastjernene

Næringer kommer og næringer går. De siste 30 år har vi sett kulturnæringen og sportsnæringen vokse frem som opplevelsesnæringer og som er noe av det vi savner mest under pandemien når vi blir fratatt noe av gleden ved disse opplevelsene, skriver Arild Hervik

Publisert Sist oppdatert

Arild Hervik er professor emeritus i samfunnsøkonomi ved Høgskolen i Molde.

SYNSPUNKT: Under pandemien har disse nye næringene måttet omstille og det har rammet kulturnæringen sterkest med begrensninger på betalende publikum på konserter, teateroppsetninger, operaoppsetninger, bokopplesninger og stand up forestillinger som har rammet kulturnæringen kraftig økonomisk .

Vi har lært mer om kultur som næring for når forestillinger avlyses, er det ikke bare utøverne og publikum som rammes, men ringvirkningene sprer seg gjennom hele leverandørkjeden som er en verdikjede helt parallelt til den viktige maritime næringen i Norge.

Under pandemien fikk vi økonomiske tiltakspakker godt tilpasset den viktige maritime næringen, men det tok lang tid før vi fikk en tilsvarende økonomisk pakke for kulturnæringen som ble hardt rammet. Sportsnæringen har greid seg adskillig bedre økonomisk gjennom pandemi fordi denne har i stadig større grad blitt en opplevelsesnæring som vi opplever gjennom ulike TV kanaler som vi betaler for.

Sommer OL ble overført fra Tokyo av Discovery+ som vi den måneden måtte betale 350 kroner for å følge i sanntid på natt med tomme OL tribuner. Finansieringen av et sommer OL er ikke avhengig av betalende publikum fordi det er mediarettighetene, reklamekampanjer og sponsorer som dekker arrangementkostnadene.

OL i Tokyo ble utsatt ett år på grunn av pandemien, men av økonomiske grunner ble det arrangert for tomme tribuner året etterpå med svært strenge smittevernregler. Vinter OL i Beijing i februar i 2022 vil bli gjennomført på samme måten og vi er mange som vil følge TV overføringene i sanntid på natt.

Verdikjeden til sportsnæringen skiller seg fra kulturnæringen og den maritime næringsklyngen og i mai 2020 ble jeg oppringt av en journalist i VG med spørsmål om hvor mange fotballklubber som ville gå konkurs som følge av et Norge som var nedstengt .

Jeg hadde ledet et forskningsprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd som vi kalte Fotball som næring hvor vi fulgte forballnæringen gjennom 90-tallet med profesjonalisering og kommersialisering. VG valgte å spørre meg fordi de hadde tidligere hatt mange intervjuer med meg og omtalte meg ofte som fotballprofessor .

Jeg svarte på spørsmålene skriftlig og konkluderte med at ingen klubber ville gå konkurs fordi de vil permitere, redusere lønningene og utnytter de økonomiske tiltakspakkene og fortsette å spille fotballkamper for tomme tribuner med inntekter fra mediarettighetene, reklamekampanjer og sponsorer .

Året 2021 har vært et stort år for den norske sportsnæringen. Vi har fått opp megastjerner i nye sportsgrener som vi aldri har opplevd før. Den siste megastjernen internasjonalt var Sonja Hennie i kunstløp som hadde økonomiske rammer til å utvikle talentet hennes. Norge som et rikt land, har prioritert å satse økonomiske på bredden i et mangfold av sportsgrener og har Olympiatoppen som har fokus på eliten blant talentene som vokser frem fra breddeaktiviteten.

8. januar kommer idrettsgallaen på beste sendetid på NRK og da skal årets sportsstjerner velges. Vi har et mangfold av stjerner å velge mellom for sportsåret 2021. De fleste navn knytter seg til prestasjoner under sommer OL i Tokyo .

Karsten Warholm er etter sin seier og OL gull på 400 meter hekk megastjerne ved å senke verdensrekorden med 0,70 sekunder til uslåelige 45,94 sekunder. Norge har aldri hatt en friidrettsutøver som over tid har dominert en sprintgren internasjonalt over flere år .

Vi ble også vitne til at Jakob Ingebrigtsen befestet sin posisjon som megastjerne på 1500 meter. Norge fikk også en gullmedalje i triatlon og i sandvolleyball. I tillegg tok vi 2 OL gull i Paralympics. Magnus Carlsen har dominert sjakk VM over 10 år og befestet sin stilling som megastjerne med å bli verdensmester i langsjakk i desember 2021.

Vi har i tillegg 2 nominerte innenfor store sportgrener internasjonalt som golf og tennis . Viktor Hovland har rating som nummer 9 blant verden fremste golfspillere og Casper Ruud er ratet som nummer 8 på verdensrankingen for tennisspillere.

Fotballnæringen er den største sportsnæringen i Norge. Den største stjernen i fotballen i 2021 er Erling Braut Haaland som fikk sitt gjennombrudd som toppspiller i Dortmund med å bli toppscorer for Dortmund under Champions League. Vi har også kvinnelig toppspiller i Barcelona som har vunnet mesterskap med denne storklubben . Innenfor vinteridretter har vi 3 kvinnelige stjerner som er på listen over dem som har prestert i 2021.

På klubbnivå har vi VM i håndball for kvinner i desember 2021 hvor Norge ble verdensmester igjen innenfor en sportsgren Norge har dominert over 30 år. Bodø/Glimt toppet Tippeligaen ved sesongslutt og ble Espen Askeladden i Europa ved å slå Roma 6-1 i Bodø og spille uavgjort 2-2 i Roma. Her vil vi finne årets trener med Kjetil Knutsen som avslo et tilbud fra Rosenborg og forlenget kontrakten med Bodø/Glimt for en ny 3 årsperiode.

I forhold til antall innbyggere er Norge en stormakt innenfor sportsnæringen internasjonalt og hevder oss på toppnivå innenfor et mangfold av sportsgrener. Bakgrunnen for dette er at Norge har prioritert denne satsningen økonomisk og toppkompetansen er bygget opp rundt Olympiatoppen med et nettverk av trenere og et medisinsk støtteapparat som plukker opp talentene fra breddeaktiviteten i tidlig alder og følger dem opp med topptrenere med medisinsk støtteapparat .

Powered by Labrador CMS