Samfunn
SSB: Alvorlig, men ikke dramatisk for norsk økonomi
Krisen i oljesektoren – anført av et dramatiske fall i oljeprisen – rammer hardt på Sør- og Vestlandet. Men for norsk økonomi som helhet, er ikke situasjonen dramatisk, ifølge SSB.
Hovedårsakene til at skadevirkningene ikke har vært større, oppsummeres med retningslinjene for bruk av oljepenger, solide statsfinanser, pengepolitikken og en fleksibel valutakurs. Den svake kronekursen og lavt rentenivå har motvirket den negative effekten oljefallet har på økonomien.
Riktignok har økonomien siden sommeren 2014 vært inne i en klar konjunkturnedgang, oljeprisen har falt til rundt en tredel av toppnivået og veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) uten oljen var på svake 1 prosent i 2015. Det er den laveste veksten siden finanskrisen i 2009. Dessuten har arbeidsledigheten økt med 1,5 prosentpoeng på halvannet år.
Situasjonen er ventet å vedvare ut 2016, da ledigheten skal nå et toppnivå på 4,7 prosent, og snu til en forsiktig konjunkturoppgang neste år, ifølge byråets prognoser. I takt med bedrede konjunkturer ventes det at arbeidsledigheten reduseres til 4,1 prosent i 2019. Hele prognoseperioden fra og med 2017 til og med 2019 vil være preget av en forsiktig konjunkturoppgang.