Nyskaping

Nå har ølprodusenter fått patent på kornsorten bygg.

Stadig flere selskaper får patenter på naturlige ingredienser

Antallet patenter i EU økte med 40 prosent i fjor. Nå har bryggeriene Carlsberg og Heineken fått patent på kornsorten bygg.

Publisert Sist oppdatert

De to europeiske ølgigantene fikk godkjent patentene på det som mange mener burde være i alles eiendom siden det er en del av naturen, på slutten av 2016.

Det var det Europeiske Patentkontoret (med det uheldige akronymet EPO) som godkjente patentet.

Nå har 29 europeiske organisasjoner gått sammen for å stoppe tildelingen. De mener byggsorten ikke er en oppfinnelse man kan ta patent på, men at den har oppstått ut fra biologiske tilfeldige mutasjoner.

I Europa er det tillatt å søke patent på genmodifiserte kornsorter, men det er ikke tilfelle her. I stedet er det snakk om bygg som er dyrket frem med naturlige metoder av selskapene.

I et brev fra selskapene til organisasjonene heter det at byggsorten er patenterbar på grunn av teknikken som bruken i fremstillingen.

Organisasjonene ser også det problematiske i at store selskaper kan patentere planter og dyr.

– Fra et etisk synspunkt blir det feil at EPO utsteder patenter på planter og dyr. Mennesker er ikke oppfinnere av livets biologi, og dyr og planter er ikke oppfinnelser, sier Christop Then til den danske avisen Kristligt Dagblad.

Ifølge foreningen No Patents on Seeds er det tildelt omkring 180 patenter på konvensjonell foredling.

Med patenter inn i fremtiden

Kritikken har så langt ført til at EPO skal presentere forslag til endringer i egen praksis i april som medlemslandene i EU kan vurdere. Det er særlig håndteringen av bioteknologidirektivet som har ført til konflikter.

 

Men EPO er en organisasjon i omstilling for tiden. Patenter og intellektuelle rettigheter er blitt en svært viktig del av den moderne kunnskapsøkonomien.

I 2016 satte kontoret nye rekorder ved å utstede hele 96000 patenter, en oppgang på over 40 prosent fra året før ifølge tall fra kontorets årsrapport.

Samtidig ble det gjort 296000 såkalte patentregistreringer for allerede utstedte patenter, en oppgang på 6,2 prosent fra 2015.

I Europa er det Tyskland som tildeles flest patenter. Men selv tyskerne blir smågutter sammenlignet med antallet patenter som registreres i Europa av amerikanske selskaper. I 2016 fikk amerikanere 25 prosent av patentene ved EPO. Samtidig kommer kinserne, fra et relativt lavt nivå økte søknadsmengden fra kinesiske selskaper i fjor med 25 prosent.

Det største området er innen medisinsk teknologi, som sto for 13 prosent av patentene. Men området i sterkest vekst er patenter innen elektrisitet og energi som økte med 5,1 prosent i fjor, og dermed utgjorde 10,7 prosent av alle nye patenter.

Powered by Labrador CMS