Velferd

STOR NEDGANG: Siden 2012 har det det samlede tallet på mottakere av kontantstøtte gått ned med om lag 30 prosent.

Stadig mindre eksport av kontantstøtte

Tallet på mottakere av kontantstøtte fortsetter å synke, og eksporten av kontantstøtte ble betydelig redusert i fjor.

Publisert Sist oppdatert

I desember i fjor var det 843 personer som mottok kontantstøtte for et barn som bor i et annet EØS-land. Det var 183 færre enn året før, viser tall fra Nav.

Tallet på personer som eksporterte kontantstøtte, gikk dermed ned med hele 17,8 prosent i fjor.

Blant dem som sendte kontantstøtten ut av Norge, var det 30 personer med norsk statsborgerskap. Resten var utenlandske statsborgere.

Flest polakker

Polske statsborgere står for mer enn halvparten av eksporten av kontantstøtte. I fjor var det 497 polakker blant dem som mottok kontantstøtte for et barn som ikke bodde i Norge.

Den nest største gruppen var litauiske statsborgere. I alt 167 litauere eksporterte kontantstøtte i fjor.

De to gruppene sto dermed for om lag 80 prosent av eksporten av kontantstøtte i fjor, men for begge var det en klar nedgang fra året før. For polakkene var nedgangen på om lag 20 prosent fra desember 2019 til desember 2020.

Kontantstøtte til én av fem

Også den samlede bruken av kontantstøtte har gått ned.

Per desember 2020 var det 10.947 mottakere av kontantstøtte. Det er 731 færre enn i desember året før, en nedgang på 6,3 prosent.

Tallene innebærer at det ble utbetalt kontantstøtte for et av fem barn i kontantstøttealder i fjor. Om lag åtte av ti kontantstøttemottakere var kvinner.

Sammenlignet med desember 2012 – da kontantstøtten ble endret til bare å gjelde for ett-åringer – har det blitt 4.838 færre mottakere av kontantstøtte. Det innebærer en nedgang på 30,6 prosent.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av at færre benytter seg av ordningen fordi flere barn går i barnehage, men også at det fødes færre barn, ifølge Nav.

Mest populær på Sørlandet

Bruken av kontantstøtte varierer mye i ulike deler av landet. Mest populær er ordningen på Sørlandet.

I Agder ble det utbetalt kontantstøtte for 32,2 prosent av barna i kontantstøttealder i desember 2020. Lavest andel var det i Trøndelag, der 15,2 prosent mottok kontantstøtte samme måned.

Powered by Labrador CMS