Samfunn

– I dag fører vi omvendt Robin Hood-politikk, sier Hannah Gitmark som har skrevet bok om hvordan boligpolitikken underbygger ulikhet i samfunnet.

Staker ut en ny kurs i boligpolitikken

Med boka «Det norske hjem» forklarer fagsjef Hannah Gitmark i Tankesmien Agenda hvordan dagens boligpolitikk underbygger ulikhet – stikk i strid med det som i ble lovet av finansminister Trygve Bratteli på 50-tallet: At å eie egen bolig er en menneskerett.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Bolig og boligmarked er noe av det vi nordmenn er mest opptatt av, men likevel presenteres vi ofte for en begrenset del av et mye større bilde: stigende eller synkende boligpriser. Jeg ville vise hvordan bolig handler om ulikhet, formuesoppbygging, finansiell stabilitet og ikke minst: hvordan boligpolitikk har vært en sentral del av historien vår og utviklingen av velferdsstaten.

Foto Foto: Res Publica

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Målet har vært å vise hvordan boligmarkedet i dag både er en driver for forskjeller mellom folk, der helt vanlige mennesker bare kan drømme om et trygt sted å bo innenfor en tålig økonomisk ramme, og dessuten hvordan vi i dag fører omvendt Robin Hood-politikk, der de rikeste får mest støtte av staten. At politikken som føres heller ikke er økonomisk bærekraftig, men gjør oss sårbare fordi vi har stor gjeld - har vært det andre viktige poenget.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Det har vært et privilegium å bygge på svært mange andre kloke hoders forskning og analyser - både norske og utenlandske. Det nye med boken min er at dette er satt i system og at internasjonale perspektiver er vurdert i en norsk kontekst. Dessuten kommer jeg med en del konkrete nye grep til løsninger, da.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper vi kan få en langt bredere diskusjon rundt boligspørsmål enn vi har i dag, og at den kan være et bidrag til å gjøre en del komplekse sammenhenger mer forståelig for vanlige folk. Jeg tror de fleste ønsker seg et boligmarked der ikke hvor og hos hvem du har vokst opp skal avgjøre hvor du kan bosette deg i framtida - boka mi forklarer hvordan det ble slik og hvordan vi kan skape en ny kurs.

Hvem er målgruppen?

– Jeg mener vi snakker mer om bolig enn om været i dette landet, og tror sånn sett bokas innhold kan være relevant for de fleste. Derfor er jeg veldig glad Kulturrådet har besluttet å kjøpe inn boka mi, slik at den blir gratis tilgjengelig på biblioteker over hele landet!

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Jeg håper min gamle ungdomsskolelærer Magnar leser den og at han blir litt fornøyd med hva han har bidratt til. Og så er jeg såpass ublyg at jeg håper noen i partienes programkomiteer lar seg inspirere, spesielt dem på sentrum-venstresiden.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Endelig har jeg fått litt større barn, hvilket betyr litt mer søvn og litt mer tid til bøker. Så her har det tatt seg opp igjen! Jeg pløyer sikkert gjennom 30 bøker i året. Ca 7 av 10 er skjønnlitteratur, og resten sakprosa.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg er vill av begeistring for Torgrim Eggens mesterlige portrett av Axel Jensen - det er et fyrverkeri! Ellers er Hamsuns Markens Grøde verdens beste bok - jeg leser den på ny annethvert år. Til slutt vil jeg anbefale Patti Smiths Just Kids. Nydelig!

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Jeg fikk spise bolle og drikke kaffe med Roy Jacobsen i forbindelse med arbeidet med min egen bok - og jeg ville gjerne gjort det igjen. Landets beste forfatter, og en klok, tenksom og veldig hyggelig type.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Jeg vil gjerne gi en til Roy. Men også veldig gjerne en til Agnes Ravatn. Er det greit med to?

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

Hannah Gitmark (32)

  • Yrke: Fagsjef
  • Utdannelse: Statsvitenskap
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Det norske hjem - fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt»
  • Forlag: Res Publica
  • Antall sider: 284
Powered by Labrador CMS