etikk og samfunnsansvar
Statnett i strid med grunneiere i Hardanger
Mandag starter Statnett arbeidet med å bygge de første høyspentmastene i Hardanger. To av grunneiere nekter selskapet tilgang til sine eiendommer.
Mandag vil rundt 40 arbeidere gå i gang med fundamenteringsarbeidet på de tre første av de 54 høyspentmastene som skal bygges på den 10 kilometer lange strekningen mellom Børdal i Samnanger kommune og Mødal i Kvam kommune.
Strekningen er en del av den omstridte 92,3 kilometer lange kraftlinjen som skal bygges mellom Sima i Eidfjord og Samnanger for å sikre nok strøm til Bergen.
Nekter tilgang
Statnett har imidlertid møtt på problemer hos to av de i alt 22 grunneiere i området. De nekter selskapet tilgang til sine eiendommer.
– Vi har bedt om bistand fra namsmannen i denne saken, opplyser Statnetts advokat Kristin Bjella under en pressekonferanse mandag.
– Vi ønsker så langt som mulig frivillige avtaler med grunneierne om oppgjøret, men der avtale ikke oppnås, skal grunneierne sikres erstatningsoppgjør etter skjønn, sier Bjella.
Olje- og energidepartementet (OED) har allerede gitt Statnett konsesjon til å få tilgang til alle nødvendige eiendommer, og saken har allerede vært påklagd og avvist.
Ifølge Bjella er det ikke snakk om store inngrep på den enkelte eiendom.
– Det kan være snakk om å få lov til å anlegge en anleggsvei, å få laget en landingsplass for helikoptre eller at en flik av eiendommen går med til mastetraseene, sier hun.
Avventer demonstrasjoner
Den planlagte kraftlinjen skapte så sterke protester lokalt at regjeringen i august besluttet å vurdere på nytt å legge en sjøkabel fra Sima til Kvam. Kravet om å legge strekningen Kvam til Samnanger i jordkabel ble derimot avvist. Neste mandag starter derfor Statnett byggingen av luftledningen i dette området i påvente av avgjørelsen om det blir sjøkabel eller luftspenn på resten av strekningen.
– Vi vil bygge en ny ledning, og vi vil flytte en eksisterende ledning mellom Samnanger og Mødal, slik at disse to ligger ved siden av hverandre. Dette for å gjøre inngrepene i naturen så skånsomme som mulige, opplyser prosjektleder for byggingen, Steinar Bygdås.
Bygdås sier arbeiderne har vært i dialog med politi om hvordan de skal håndtere eventuelle forsøk på å hindre at arbeidet startes, men at de ikke har foretatt seg noe spesielt for å forberede seg på sivil ulydighet.
Bygdås forteller at vær og føreforhold vil avgjøre hvor langt arbeiderne kommer med oppføringen av de 54 mastene. Det er det kroatiske selskapet Dalekovod som skal stå for byggingen. (©NTB)