Samfunn
Sterke reaksjoner på Frps omskjæringsforbud
Fremskrittspartiet vil forby rituell omskjæring av guttebarn, mot partileder Siv Jensens vilje. Fra det jødiske miljøet er reaksjonene sterke.
Advarslene var tydelige på forhånd. Fra den israelske ambassaden så vel som fra Det mosaiske trossamfunn kom det innstendige oppfordringer om å avvise forslaget. Likevel ble altså Frp det første partiet i Norge til å vedta et forbud mot omskjæring.
– Jeg må respektere de avgjørelsene som landsmøtet tar, sier Jensen til NTB.
Overfor Aftenposten innrømmer hun at hun faktisk stemte feil i det hun beskriver som en «forvirrende votering». Men hun fastholder altså at hun er imot lørdagens vedtak.
Fremskrittspartiet har i alle sammenhenger vært en varm støttespiller for Israel. Det er vi fortsatt
Ikke i regjering
På spørsmål om hvordan hun nå akter å følge opp landsmøtevedtaket i regjering, svarer hun som følger:
– Dette er vårt partiprogram for neste fireårsperiode og vedtaket er ikke en del av dagens regjeringsplattform, sier hun.
Ringside i landsmøtesalen satt delegat Jørund Rytman, som leder Israels venner på Stortinget. Han er lite tilfreds med vedtaket.
– Men ut ifra debatten så vektlegger flertallet barnets manglende mulighet til å velge. Hensikten er ikke å ramme jøder eller religionsfriheten, sier han.
– Fremskrittspartiet har i alle sammenhenger vært en varm støttespiller for Israel. Det er vi fortsatt, tilføyer Jensen.
Sterke reaksjoner
Landsstyret var i utgangspunktet delt i synet på saken, men redaksjonskomiteen samlet seg om et kompromissforslag som lørdag ettermiddag altså ble avvist av landsmøtet.
Leder Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn sier han ikke har noen tro på at Stortinget vil endre loven som sikrer rett til rituell omskjæring.
– Jeg mistenker at Frp ikke tror det heller. Hvilket signal ønsker Frp da å sende oss? At jøder er uønsket i landet? spør Kohn.
Han mener vedtaket er i strid med Frps eget programpunkt om religionsfrihet.
Jeg oppfordrer alle som ønsker at det fortsatt skal være organisert jødisk liv i Norge om å stemme på et annet parti enn FrP til høsten.
Dobbelt statsborgerskap
Også i spørsmålet om dobbelt statsborgerskap bør tillates gikk Jensen på en smell. Det samme gjorde for øvrig innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og begge partiets nestledere, som stemte med mindretallet.
Et forslag som ville endre Frps syn på kommunesammenslåinger ved å uttrykke at dette kun skal skje ved frivillighet, falt. Det samme gjorde forslaget om å åpne for surrogati. På begge disse punkter stemte Jensen med flertallet.
Det gjorde partilederen også da justisminister Per-Willy Amundsen med et nødskrik fikk avverget et vedtak om å legge ned Politidirektoratet. Amundsen fikk for øvrig også flertall for sitt ønske om å pålegge internettleverandører seks måneders lagringstid av IP-adresser.
KrF har fremmet et representantforslag om dette, som regjeringens andre støtteparti Venstre motsetter seg av hensyn til personvernet.