Samfunn

PRIS: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn (til venstre) og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow (midten) mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus, søndag ettermiddag fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.

Sterke taler og tydelige oppfordringer

«USA, velg frihet fremfor frykt. Russland, velg nedrusting fremfor ødeleggelse».

Publisert Sist oppdatert

Det sa Beatrice Finh, leder av ICAN, mottakeren av nobelprisen 2017, i sitt nobelforedrag søndag. Hun var svært direkte i sin oppfordring til verdens atommakter. Og også de tilstedeværende fra våre gen regjering fikk sitt pass påskrevet som en del av de mange landene under den såkalte «atomparaplyen»: »Til de nasjoner som tror de er beskyttet av atomvåpenparaplyen: Vil dere virkelig være med på å ødelegge dere selv og andre på egne vegne?

Til alle nasjoner: Velg å gjøre slutt på atomvåpen fremfor å gjøre slutt på oss!

Det er dette valget Traktaten om forbud mot atomvåpen tilbyr. Slutt dere til denne traktaten».

Kritisk komiteleder

Også Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen var tydelig da hun holdt sin overrekkelsestale i Rådhuset søndag. Reiss-Anderssen viste videre til etablerte og folkerettslig bindende forbud mot kjemiske våpen, biologiske våpen, landminer og klasevåpen. De våpnene er forbudt på grunn av den uakseptable skaden og lidelsen de påfører sivilbefolkningen.

«Da er det fornuftsstridig at ikke også de langt farligere kjernefysiske våpnene undergis et tilsvarende folkerettslig forbud», sa komitélederen, som også påpekte at ICAN ikke har noen naiv forestilling om sitt prosjekt, slik enkelt mener:

«Menneskene bak ICAN er utålmodige og visjonære, men de er ikke naive. ICAN erkjenner at atomstatene ikke kan avskaffe sine atomvåpen over natten. Det må skje gjennom en gjensidig, skrittvis og verifiserbar nedrustning. Men det er ICANs og Den norske Nobelkomiteens håp at et folkerettslig forbud, og et bredt folkelig engasjement, vil legge press på atomvåpenstatene og påskynde prosessen».

Sterkt fra overlevende

Dem sterkeste talen slndag kom fra 85 år gamle Setsuko Thurlow, som var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

Etter at ICAN-leder Beatrice Fihn hadde holdt sitt nobelforedrag, tok 85 år gamle Thurlow ordet i Oslo rådhus.

«I dag vil jeg at alle til stede skal føle nærværet til alle dem som mistet livet i Hiroshima og Nagasaki. Jeg vil at dere skal føle, rundt oss og over oss, en stor sky av en kvart million sjeler», sa Thurlow.

Thurlow fortalte blant annet om synet som møtte henne etter at USA slapp atombomben over Hiroshima i 1945.

«Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse. Hver gang jeg minnes Hiroshima, er det første som dukker opp i hodet mitt, bildet av min fire år gamle nevø Eiji – og den lille kroppen hans som var blitt til en ugjenkjennelig klump av smeltet kjøtt. Med svak stemme tryglet han om vann helt til døden kom og befridde ham fra hans lidelser», sa Thurlow.

Powered by Labrador CMS